Stap 2: het desem onderhouden en bewaren.

Wat doe je als je desem actief is?

Zoals je hebt gemerkt wordt je desem alsmaar actiever. Hoe vaker je het voedt, hoe actiever het wordt, hoe lekkerder en luchtiger je brood. Maar hoe moet je het onderhouden? Idealiter hou je je desem buiten de koelkast en voed je het elke dag. Dat is alleen niet altijd haalbaar. Denk aan vakantie, maar er zullen ook perioden zijn waarin je nu eenmaal minder vaak bakt. Dan is het dus zonde en een hoop gedoe om elke dag je desem te blijven voeden. Maar welke opties zijn er om je desem te onderhouden en bewaren?

Optie 1: buiten de koelkast

Bak je vaak, dus elke dag of om de dag, dan zou ik het desem gewoon buiten de koelkast laten en elke dag blijven voeden. Dan blijft het lekker actief en dat is toch het beste. Je voedt dan weer gewoon weer met gelijke delen, zoals altijd. Vind je het zonde om elke keer wat desem weg te gooien? Geef het dan weg, iemand in je buurt gaat er echt heel blij mee zijn!! Je kunt er ook andere gerechten mee maken, zoals pannenkoeken, focaccia of wafels.

Optie 2: in de koelkast

Als je een langere tijd niet gaat bakken, dan kun je het desem het beste onderhouden door het in de koeling zetten. Met deksel er los op. Je desem blijft actief, maar de activiteit staat op een heel laag pitje. Zo hoef je het niet elke dag te voeden. Zorg er wel voor dat je minimaal eenmaal in de week voedt. Ga je op vakantie en blijf je langere tijd weg? Ook dan is er niet zoveel aan de hand. Ik heb zelf het desem een keer twee weken niet gevoed. Je zult wel merken dat er dan een laagje water op staat. Dit is een duidelijk teken dat de micro-organismen alle voedingsstoffen heb opgebruikt en dringend weer nieuwe nodig hebben. Ze hebben honger!! Voeden dus. Ook weer met gelijke delen. Ik laat het dan vaak weer even een tijdje uit de koeling en voed het dan elke dag, omdat je zult merken dat het weer wat langer duurt om het desem echt actief te krijgen.

Ga je langer weg?

Ga je langer weg? Dan kun je het beste je desem bij iemand brengen of vragen of iemand het om de paar dagen voor je voedt. Je kunt ook eventueel een behoorlijke hoeveelheid voeding toevoegen. Dan neem je bijvoorbeeld 20 gr desem en je doet daar 100 gr bloem en 100 gr water bij. Dan kan hij even vooruit 😉

Lees hier meer over de eigenschappen van bloem.

Eén antwoord op “Stap 2: het desem onderhouden en bewaren.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.