Soufflé met rabarber en frambozen

Dit was dus de eerste keer dat ik soufflé maakte. Superspannend dus! Zou hij wel rijzen? Stort hij meteen in? Ik had geen idee. Gewoon maar beginnen dus. Mijn conclusie is dat het echt niet moeilijk is, maar dat je wel even met een paar dingetjes rekening moet houden. Die ga ik uiteraard hieronder uitleggen. Verder kan ik alleen vertellen dat je gegarandeerd met je stoel voor de oven gaat zitten. Fantastisch om ze opeens omhoog te zien komen. Dat wil je gewoon niet missen ;). Dit keer een zoete variant, de volgende keer gaan we aan de hand met een hartige variatie.

Wat heb je nodig? (2-3 soufflés)

  • 300 gr rabarber, in stukjes
  • handje (diepvries) frambozen
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 2 eiwitten
  • 1-2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • klontje boter

Hoe begin je eraan?

Verwarm de oven voor op de heteluchtstand 180 graden.

Begin met de rabarbercompote: snij de rabarber in kleine stukjes en doe ze samen met de frambozen, een eetlepel water en drie eetlepels rietsuiker n-in een steelpannetje. Laat zachtjes koken totdat de rabarber zacht is. Roer goed zodat er geen grote stukken meer inzitten. Laat afkoelen.

Laat de boter een beetje zacht worden en vet hiermee zorgvuldig de schaaltjes in. Dit mag best dik en doe dit met een kwastje. Strijk de zijkanten van onder naar boven, zodat je verticale ribbels krijgt. Alles beetjes helpen 😉 Doe in elk bakje wat kristalsuiker en draai het schaaltje rond zodat de randen en bodem helemaal bedekt zijn met een laagje suiker. Klopt het overtollige eruit. Zet ze even in de koelkast.

Klop de eiwitten samen met de vanillesuiker in een vetvrije kom stijf. Je kunt met 1 zakje vanillesuiker beginnen. Als je het niet zoet genoeg vindt, dan kun je er later als we de rabarber erbij doen nog een zakje toevoegen.

Doe in een kom 3-4 grote eetlepels compote. Roer hier een derde van de eiwitten door. Doe dit heel voorzichtig, anders klop je alle lucht er weer uit en dan rijzen ze niet meer. Spatel nu heel voorzichtig de rest van de eiwitten erdoor. Proef of je zoet genoeg vindt. Zo niet, dan is nu het moment om er nog wat poedersuiker of vanillesuiker bij te doen.

Doe het mengsel in de schaaltje en raak daarbij niet de zijkanten. Vul ze helemaal tot aan de rand en strijk glad met een spatel. Maak de rand schoon en ga even even met de punt van een mes langs het randje de vulling en de rand van het schaaltje. Ook hierdoor zullen ze sneller en beter omhoog komen.

Zet ze voorzichtig in de oven. Bak ze in ongeveer 12 minuutjes gaar. Open de oven NIET tijdens het bakken. Ja ik weet het, dit is heel moeilijk! 🙂

Blijf vooral even voor de oven zitten om het spektakel te aanschouwen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.