Gefrituurde courgettebloemen

Binnenkort begint het courgette seizoen weer en kunnen er weer volle bak courgette gerechten gemaakt worden. Maar probeer ook eens iets met de bloemen te doen. Je zult wellicht toch bloemen in overvloed hebben als je zelf courgette planten hebt en bovendien hebben de mannetjesbloemen geen courgettes 😉 Je kunt de bloemen opvullen, maar dat vind persoonlijk een hele klus. De bloemen zijn erg kwetsbaar en scheuren snel, dus wij geven er de voorkeur aan om ze door een licht beslagje te halen en dan te frituren. Heerlijk bij het aperitief! Zorg er wel voor dat je echt koud water gebruikt. Hoe kouder hoe beter, omdat het contrast tussen het ijskoude beslag en de hete olie zorgt voor een echtra luchtige korst.

Wat heb je nodig?

  • courgettebloemen
  • rijstbloem of gewone fijne bloem
  • peper en zout
  • ijskoud water
  • ijsblokjes
  • neutrale olie die goed tegen verhitting kan (bv arachide)

Hoe begin je er aan?

  1. Zorg er voor dat het water heel koud is en dat je het nog kouder maakt met ijsblokjes.
  2. Maak de bloemen schoon door de stamper te verwijderen. Dit gaat het beste met een schaar.  
  3. Maak het beslag met de bloem en het ijswater. De verhouding is ongeveer 1:1. Dus 100 gr bloem met 100 ml water. De hoeveelheid die je nodig hebt hangt uiteraard af van de hoeveelheid die je wilt gaan maken. Je kunt uiteraard snel even wat bijmaken als je te weinig blijkt te hebben. 
  4. Kruid het beslag goed met peper en zout. 
  5. Doe een flinke laag olie in een wok of hapjespan en laat deze echt heel heet worden. Er moet genoeg olie in zitten, omdat we gaan frituren.
  6. Haal de bloemen kort door het beslag.
  7. Frituur ze nu net zo lang totdat het deeg luchtig begint te worden en iets bruin begint te kleuren.
  8. Laat even uitlekken op een stuk keukenpapier.
  9. Mocht je nu beslag over hebben? Schaaf dan met een kaasschaaf of mandoline dunne schijfjes courgette en haal die ook door het beslag. Frituur ze op dezelfde manier. 

2 antwoorden op “Gefrituurde courgettebloemen”

  1. Goede tip van die schaar voor de stamper! Ik wist ook eigenlijk niet of je die nou wel of niet op kon eten. Ik ga ze maken hoor (als die courgettes ooit nog opkomen…)

    1. Haha, komt vast wel goed met de courgettes Ilona!
      Ik ben benieuwd wat jij er allemaal mee gaat maken deze zomer. Bij komt er weer eentje aan dit weekend 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.