Ken je de soeppakketten van de Albert Heijn? Dat is een doos waar alle ingrediënten al in zitten. Je hoeft dus echt alleen nog maar alles in stukken te snijden, te koken, water erbij en na een half uur de staafmixer er in te zetten. Echt koken zonder nadenken. Ideaal voor diegenen die minder creatief zijn, weinig tijd of zin hebben en toch vers en lekker willen eten. Vorige week vond ik mezelf eigenlijk wel tot deze doelgroep behoren (geen tijd, geen zin, geen inspiratie), dus ik gaf het een kans….Ik moet zeggen dat dat dus echt niet slecht is. Lekker soepje, maar voor mij toch meer een gewone basis. Ik begon dus meteen na te denken wat er meer te doen valt met dit soepje. Dussss, hieronder het basisrecept (wat voortaan gaan we dat dus mooi zelf doen) en daarna volgen enkele leuke variaties 😉
Wat heb je nodig? (voor ongeveer 4 porties)
- 200 gr rode linzen
- 1 grote rode uit of twee kleine
- 1 rode puntpaprika
- 4 tomaten
- 1 grote winterpeen of twee kleinere
- 1 cm verse gember
- 1 teentje knofook
- tijm
- laurierblaadje
- 2 bouillonblokjes
- of: het soeppakket van de Appie voor de rode linzensoep 😉
- 1 liter water
Hoe begin je er aan?
- Maak alle groenten schoon en snij ze in grove stukken.
- Doe wat olijfolie in een pan en stoof eerst de knoflook met de rode ui.
- Doe de droge kruiden erbij en laat even meebakken.
- Doe de rest van de gesneden groenten erbij.
- Voeg de linzen toe.
- Voeg 1 liter water en de bouillonblokjes toe en laat een half uurtje koken.
- Haal het laurierblaadje eruit (!!).
- Doe de soep in de blender of mix het met een staafmixer.
- Soep te dik? voeg nog wat water toe.
That’s it 😉
Maar daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee. Dus hier komen enkele lekkere variaties:
- vervang de paprika door enkele stukken pompoen en een appel;
- voeg een scheutje kokosmelk toe aan het einde;
- voeg na het pureren wat hele kikkererwten uit blik toe en werk af met verse koriander;
- voeg spicy balletjes toe. Maak die van gehakt waar je curry en chilipeper aan toevoegt.
- kook nog wat extra linzen apart in wat bouillon en voeg die na het pureren toe voor een extra bite.
- Voeg een beetje ras el hanout kruiden toe en garneer met een toefje griekse yoghurt