Polenta is een griesmeel van mais. Mooi geel en een harde, fijne korrel. Van oorsprong kwam het met name in de Noord-Italiaanse keuken voor. In de hele Alpenstreek om precies te zijn. Ook in Zwitserland en Oostenrijk kom je het regelmatig op de kaart tegen. En wederom een gerecht uit de arme keuken. Zoals met al dit soort gerechten, zijn ze nu weer helemaal hip en komen ze overal en in allerlei variaties terug. Polenta kun je bereiden als een soort dikke pap (en dan traditioneel eten met konijn), maar als je er minder vocht bij doet, dan kun je er ook een dikke plak van maken die je later grilt of frituurt. Dat hebben we dus nu ook gedaan: en voilà, de polenta frietjes zijn geboren….Ik hoef er niet bij te vertellen dat dit dus goddelijk is met een truffelmayonaise…
Wat heb je nodig? (bijgerecht 4 personen)
- 250 gr polenta (instant)
- 750 ml water
- geraspte parmezaanse kaas
- peper, zout,
- verse kruiden: rozemarijn, tijm, oregano
Hoe begin je eraan?
Doe het water in een hoge pan en zet op het vuur. Breng tegen de kook aan.
Hak ondertussen de kruiden heel fijn.
Als het water bijna kookt, doe je de polenta erbij en roer flink door. Doe er naar smaak de kaas, peper, zout en zeer fijngehakte kruiden bij.
Neem een lage ovenschaal en bekleed deze met vershoudfolie. Laat de randen er royaal uitsteken, die vouwen we straks weer erover.
Doe de polenta in de schaal en druk goed aan. omdat het nogal plakt gaat dat het beste door de polenta helemaal over de schaal te verspreiden en dan het folie erover te vouwen en dan met je handen goed strak aanduwen. Zo glad mogelijk.
Laat afkoelen in de koelkast.
Snij de polenta in dikke frieten. haal ze even door de bloem en klop het overtollige eraf. Verwarm een neutrale olie tot 170°C en bak de frietjes in 3-4 minuten goudbruin.
Even uit laten lekken op keukenpapier.
Buon appetito!
- Voor dit gerecht ben ik geinspireerd door het recept van de lepel van lex (www.delepelvanlex.nl) https://delepelvanlex.nl/2017/03/17/frieten-van-polenta/