Artisjokken schoonmaken

Mooie groente die artisjokken. Als je ze in een vaasje zet, krijgen ze in no-time een prachtige paarse haardos. Helaas, wij gaan ze opeten. Maar het schoonmaken, hoe begin je er eigenlijk aan? Lees hieronder stap voor stap hoe je hier aan begint. Vervolgens kan je ze verwerken in een salade/ bijgerecht of in de pasta. Heerlijk en de smaak is werkelijk niet te vergelijken met die uit blik of pot. Echt de moeite om eens te proberen!

Artisjokken schoonmaken

Ik koop de artisjokken op de lokale markt. Daar vind ik een mooie kwaliteit voor een goed prijs. (10 stuks voor 5 euro en voor een gerechtje kom je met 5 stuks al een heel eind). Er zijn verschillende soorten. Hier zie je type “Romana”, die zijn wat langer en puntiger, maar je hebt ook de rondere.

Haal de top eraf en de buitenste bladeren. De buitenste bladeren zijn erg taai en worden niet gaar. hoe lang je zo ook kookt. En je krijgt ze ook niet weg gekauwd, hoe lang je er ook op kauwt… Zorg dus dat je voldoende bladeren hebt verwijderd. In dit geval waren dit de bladeren met de paarse verkleuringen. Vaak is dit ongeveer 2-3 rijtjes met bladeren (afhankelijk van de dikte en grootte van je artisjokken).

Maak nu de onderkant mooi schoon en haal alle harde stukken eraf. Je kunt nu eventueel de paarse stukken er nog afschillen (bladeren laten zitten, maar gewoon met een mesje als een appel nog een laagje eraf schillen. Gewoon om zeker te zijn dat je geen harde stukken meer hebt. (In ons geval hadden we er nog een laagje af moeten schillen, omdat er toch nog wat harde bladeren waren)

Als je ze doorsnijdt, dan zie je op de bodem zachte haartjes zitten. Haren in je mond zijn niet lekker! Die halen we dus weg. Het makkelijkste is om ze eerst in 4-en te snijden. dan kan je ze gemakkelijk verwijderen (alsof je een klokhuis uit een appel haalt). Zet ondertussen ook een kom water met citroensap klaar, want de snijvlakken verkleuren snel en dat ziet er niet smakelijk uit.

Doe de schoongemaakte artisjokken in de kom met water (met citroensap)

Nu kun je ze in kleine reepjes snijden en verwerken in de pasta, lasagna, als bijgerecht, of over de pizza. Als je ze over de pizza doet, dan zou ik ze zeker even blancheren of bakken, omdat ze anders te hard blijven. Je kunt hier lezen hoe je ze klaar kunt maken als basis voor bijvoorbeeld pizza of pasta. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.