Mooie groente die artisjokken. Zowel op je bord als in de natuur, of zelfs in een boeket. Als je ze in een vaasje zet, krijgen ze in no-time een prachtige paarse haardos. Helaas, wij gaan ze opeten. Maar het schoonmaken, hoe begin je er eigenlijk aan?
Om te beginnen moet je wel even weten welk type artisjok je in je handen hebt en wat je ermee wilt gaan doen. Wil je ze heel laten of wil je door een gerecht verwerken? Zo heb je de Franse artisjokken, dat zijn van die grote ronde bolle. Die kun je perfect in z`n geheel koken en opvullen en in de oven bereiden. de plaatsjes zijn zelfs lekker om met een dipsausje leeg te zuigen. Wij gebruiken de Italiaanse artisjokken. Carciofi alla Romana. Die zijn langwerpig en moet je echt wel schoonmaken. vaak bevatten ze nog scherpe stekels. Het voordeel is wel dat het steeltje voor een groot deel ook te eten is.
Italiaanse artisjokken dus. Lees hieronder stap voor stap hoe je hier aan begint. Vervolgens kan je ze verwerken in een salade/ bijgerecht of in de pasta. Heerlijk en de smaak is werkelijk niet te vergelijken met die uit blik of pot. Echt de moeite om eens te proberen!
Ik koop de artisjokken op de lokale markt. Daar vind ik een mooie kwaliteit voor een goed prijs. (10 stuks voor 5 euro en voor een gerechtje kom je met 5 stuks al een heel eind).
Stap 1: water en citroen klaarzetten
Artisjokken verkleuren echt heel snel, dus zodra je begint te snijden kun je de snijvlakken inwrijven met citroen, of ze meteen in water met veel citroen doen. Zet dus een royale bak met water met daarin lekker veel citroen.
Stap 2: De buitenste bladeren verwijderen
Afhankelijk van hoe vers de artisjokken zijn, merk je vanzelf wel hoeveel je van de buitenste bladeren moet verwijderen. Bij een artisjok die la wat langer ligt, zal je meer moeten verwijderen. Het idee is dat je net zoveel bladeren verwijdert totdat je de zachtgele bladeren tegenkomt.
Stap 3: het steeltje bijsnijden en top verwijderen
Bij de Romeinse artisjokken kun je gerust een deel van de steel eraan laten zitten. snij die er dus niet geheel af. Die geeft juist veel smaak. Gewoon inkorten tot een paar centimeter. Snij nu ook de top eraf. Ongeveer daar waar het paars begint te verkleuren en waar de artisjok dik begint te worden.
Stap 4: Rondom schillen
Nu gaan we de steelt en de onderkant in één beweging schillen. In vertikale richting. Dus van boven naar onder, of van onder naar boven. Dit doe je rondom.
Stap 5: het “hooi” of de “baard” verwijderen
Nu komt een belangrijke stap: als je de artisjok opensnijdt, dan zie je op het hartje haartjes zitten. Deze echt verwijderen, want dit is echt niet lekker in je eten. Dit gaat het makkelijkste als je ze eerst in vieren snijdt. Wil je de artisjok heel laten en opvullen? Dan snij je artisjok uiteraard niet door, en haal je het binnen eruit met een lepeltje of scherp mesje.