We kennen allemaal wel de spaghetti Bolognese, maar kennen we die echt wel? De originele saus, de ragú alle Bolognese, is namelijk een blanke saus, daar zit dus geen tomaat in. (Er zijn uiteraard wel varianten met tomaat te vinden…) het is een vleessaus die in bouillon en wat witte wijn heel langzaam is gekookt. Een paar uurtjes, waardoor de saus super smaakvol wordt. De saus wordt ook niet gegeten met spaghetti, maar met tagliatelle. Spaghetti wordt doorgaans gegeten met een gladde saus of gewoon olijfolie. Als je een zwaardere vleessaus met spaghetti eet, dan blijven je ingrediënten vaak achter op je bord 😉 Deze saus vraagt dus om een wat grovere pasta. Ook zin gekregen in “the real stuff?”
Wat heb je nodig?
- 500-1000 gr gehakt (gebruik iets meer als je normaal gebruikt voor een pastasaus). Gebruik geen rundergehakt, dat is te droog, maar een combinatie van kalfsgehakt en varkensgehakt.
- bouillon (liefst van STAR blokjes, is Italiaans merk,)
- teentje knoflook
- verse kruiden: salie, oregano, tijm
- 1 wortel
- 1 klein sjalotje
- vers gemalen peper, zout
- boter, olijfolie
- scheut witte wijn
Hoe begin je er aan?
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Schil de wortel e de ui en snij die heel fijn.
- Doe een klont boter en scheutje olijfolie in een bakpan.
- Bak het gehakt goed aan en kruid met vers gemalen peper en een beetje zout.
- Verwarm in een andere pan (gietijzeren of ander pan die in de oven kan) de olie en doe de knoflook erbij. Voeg de wortel en de kruiden toe en laat even stoven terwijl het gehakt gaart in de andere pan.
- Doe nu het gebakken gehakt bij het groentemengsel.
- Blus de pan waarin je het gehakt hebt gebakken met een flinke scheut witte wijn en roer de aanbaksels los. Voeg toe aan het gehakt.
- Voeg een flinke scheut bouillon toe en eventueel wat water.
- Zet nu in de oven en laat minimaal 2 uur zachtjes doorkoken.
- Lekker met verse tagliatelle!