Crostata met een frisse vulling van citroenmarmelade

Crostata alla marmellata di limone

Het leuke van een crostata is, dat je met het basisrecept voor het zanddeeg enorm veel soorten kunt maken. Kwestie van smaak dus. Wij hebben nu gekozen voor een frisse marmelade van citroen. Want ja, we zitten tenslotte in Sicilië deze week en daar kun je niet om de heerlijke citroenen heen. Maar heb je liever aardbei, of een andere jam van seizoensfruit, ga je gang. Ik heb deze taart dus gemaakt toen we op vakantie waren. Ook daar wil je iets lekkers bij de cappuccino toch? Er deden zich wel wat probleempjes voor tijdens het bakken. Zo had ik geen weegschaal, geen deegroller en geen taartvorm…. Wat doe je dan?

Zo heb ik mijn gewichten omgerekend naar “cups”, zodat ik een idee had van de verhoudingen. Ik heb het deeg met de hand in de vorm gedrukt, in plaats van gerold en heb ik als taartvorm een metalen pan genomen die in de oven kon. Problemen opgelost dus 🙂 . En het resultaat mag er echt zijn: een heerlijke frisse citroentaart.

En wat dacht je van een crostata van verse vijgen? Of een crostata met jam van cactusvijgen?

crostata alla marmellata di limone – crostata met een marmelade van citroenjam

Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroen

Equipment

  • lage bakvorm van ca 20-22 cm.

Ingrediënten

  • 175 gr patentbloem
  • 80 gr boter
  • 60 gr fijne rietsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel droge gist
  • 1 biologische citroen
  • 1 potje citroenmarmelade ca 250 gr.

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediënten zo koud mogelijk zijn. Dus direct uit de koelkast.
  • Maak van de bloem, boter, gist en suiker een kruimelig deeg door de boter tussen je vingers fijn te knijpen.
  • rasp de schil van de citroen erbij.
  • Doe het ei erbij en kneed tot een homogene bal. Is het te droog? Doe er dan een eetlepel melk bij. Is het te nat? Doe er dan een beetje bloem bij. Bij dit deeg komt het niet aan op een grammetje meer of minder.
  • Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal een half uur.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  • Beboter en bebloem de bakvorm. Klop het overtollige bloem eruit.
  • Druk het deeg in de bakvorm. Je kunt het eerst uitrollen met een deegroller, maar ik heb dus elke keer een plakje afgesneden en dit in de vorm gedrukt. Zorg dat het overal even dik is en dat je een klein opstaand randje hebt. Dat hoeft niet te hoog te zijn (1 cm). Hou een klein beetje deeg achter voor enkele reepjes.
  • Verspreid de jam egaal over de deegbodem.
  • Maak van het restje deeg enkele reepjes die je naar eigen fantasie over de taart legt.
  • Bak de crostata in het midden van oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. Haal hem er eerder uit als de bovenkant te bruin wordt.
  • Als je de crostata uit de oven haalt is het deeg nog redelijk zacht en de jam vloeibaar. Laat de crostata dus echt afkoelen voordat je hem aansnijdt. Dan is het deeg lekker krokant en de jam gestold.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.