Focaccia

Focaccia is een typische gerecht uit Liguria. Je kunt daar op elke hoek van de straat een lekker stuk focaccia eten. Alleen belegd met tomaten, of puur met alleen zeezout, of met pesto en olijven….Noem maar op. Het is niet moeilijk om zelf te maken, want je gebruikt als basis min of meer hetzelfde deeg als pizzadeeg. Je kunt er voor de textuur nog wat griesmeel of semolina over strooien, maar dat hoeft niet eens. Varieer zelf eens met verschillende smaken! Een ideaal gerecht voor een feestje of grote groepen. 

Wat heb je nodig?

  • 500 gr bloem type 00
  • 300 ml lauw water
  • snufje zout
  • 10 gr droge gist
  • scheutje olijfolie voor door het deeg
  • verse rozemarijn, tijm en salie
  • 2 teentjes knoflook
  • paar halfgedroogde tomaatjes
  • grof zeezout
  • ongeveer 50 ml olijfolie

Hoe begin je er aan?

  1. Meng de droge ingrediënten in een kom en doe het water en een scheutje olijfolie erbij. 
  2. Meng met de hand of machine (met deeghaken) tot een soepel en glad deeg. 
  3. Laat een uurtje rijzen op kamertemperatuur.
  4. Maak ondertussen de kruidenolie: pel de knoflook en plet de teentjes. 
  5. Hak de kruiden fijn.
  6. Doe de olijfolie in een pannetje en verwarm samen met de knoflook en de kruiden. Laat het niet koken of aanbranden. Alleen opwarmen en dan wet je het vuur af. Laat de smaken goed in de olie intrekken.
  7. Kneed het deeg nu nog een minuutje door. Verwarm ondertussen de oven op 220°C. Doe wat olie op een bakplaat.
  8. Maak van het deeg een ovale lap van ca 2-3 cm dik en leg die op een bakplaat. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg.
  9. Besprenkel met de helft van de kruidenolie en kruiden. Bestrooi met grof zeezout. 
  10. Hak de tomaatjes fijn en doe die er ook over. 
  11. Laat nog even 20 minuutjes staan.
  12. Bak de focaccia 20-30 minuutjes in de oven.
  13. Doe er na het bakken de rest van de kruidenolie over. 
  14. Snij de focaccia in dunne repen en serveer lauw.

Je kunt ook fijngehakte zwarte olijven door het deeg mengen, of de tomaatje door het deeg mengen, of andere kruiden gebruiken. Leef je uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.