Focaccia

Focaccia is een typische gerecht uit Liguria. Je kunt daar op elke hoek van de straat een lekker stuk focaccia eten. Alleen belegd met tomaten, of puur met alleen zeezout, of met pesto en olijven….Noem maar op. Het is niet moeilijk om zelf te maken, want je gebruikt als basis min of meer hetzelfde deeg als pizzadeeg. Je kunt er voor de textuur nog wat griesmeel of semolina over strooien, maar dat hoeft niet eens. Varieer zelf eens met verschillende smaken! Een ideaal gerecht voor een feestje of grote groepen. 

Let op, hou rekening met zeker 3 uurtjes tijd om het deeg goed te laten rijzen.

Wat heb je nodig?

  • 500 gr bloem type 00
  • 300 ml lauw water
  • snufje zout
  • 1 zakje (7gr) droge gist
  • scheutje olijfolie voor door het deeg
  • verse rozemarijn, tijm en salie
  • 2 teentjes knoflook
  • paar halfgedroogde tomaatjes
  • grof zeezout
  • ongeveer 50 ml olijfolie

Let op! Hou rekening met twee keer 1-2 uurtjes rijzen.

Hoe begin je er aan?

  1. Meng het zout met het water. Doe hier een beetje bloem bij zodat het een soort beslag wordt.
  2. Doe de rest van de bloem op een werkblad en maak in het midden een kuil. Doe hier het water in en maak met je handen een cirkelende beweging waarbij je elke keer iets bloem bij het water mengt. Doe nu pas de gist en een klein scheutje olie erbij.
  3. Meng nu verder en kneed 15 minuutjes tot een soepel en glad deeg. 
  4. Als je er olijven en/of gedroogde tomaatjes doorheen wilt doen, dan is nu het moment.
  5. Laat 1-2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  6. Maak ondertussen de kruidenolie: pel de knoflook en plet de teentjes. 
  7. Hak de kruiden fijn.
  8. Doe de olijfolie in een pannetje en verwarm samen met de knoflook en de kruiden. Laat het niet koken of aanbranden. Alleen opwarmen en dan wet je het vuur af. Laat de smaken goed in de olie intrekken.
  9. Sla het deeg plat.
  10. Maak van het deeg een ovale lap van ca 2-3 cm dik en leg die op een ingevette bakplaat. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg. Laat het nu nog 1-2 uurtjes rijzen.
  11. Verwarm ondertussen de oven op 220°C.
  12. Besprenkel met de helft van de kruidenolie en kruiden. Bestrooi met grof zeezout. 
  13. Hak de tomaatjes fijn en doe die er ook over. 
  14. Laat nog even 20 minuutjes staan.
  15. Bak de focaccia 20-30 minuutjes in de oven.
  16. Doe er na het bakken de rest van de kruidenolie over. 
  17. Snij de focaccia in repen en serveer lauw.

Je kunt ook fijngehakte zwarte olijven door het deeg mengen, of de tomaatje door het deeg mengen, of andere kruiden gebruiken. Leef je uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.