Bruschetta

Een bruschetta is eigenlijk niets anders dan een geroosterd broodje, besprenkeld met wat olijfolie en in dit geval belegd met verse tomaat. Heel simpel dus, maar toch kan je hier behoorlijk veel aan verknoeien.  Hieronder volgt dus niet zozeer een recept, maar het zijn meer tips om je bruchetta nòg lekkerder te maken. Heerlijk als een zomerse lunch, of bij een aperitief. Als eerste tip: gebruik verse ingrediënten van goede kwaliteit. Als je tomaten geen smaak hebben, dan heeft je bruschetta ook geen smaak. Zo simpel is het. Oh ja, en we spreken het uit als “broesketta”…;)

Wat heb je nodig?

  • donker grof brood, in dikke plakken gesneden
  • kleine zoete tomaatjes. Neem bij voorkeur ‘datterini’. Die zijn een beetje ovaal (dadelvormig dus). Als je het feestelijk wilt maken, kun je ook verschillende kleuren nemen.
  • paar takjes verse basilicum.
  • olijfolie
  • vers gemalen peper en zout
  • teentje knoflook

Hoe begin je er aan?

  1. Snij de tomaatjes in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  2. Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
  3. Voeg naar smaak verse peper en zout toe.
  4. Scheur de basilicum blaadjes in stukjes en voeg ze toe.
  5. Meng alles goed en laat even 15 minuutjes staan.
  6. Snij het brood in grove plakken en gril of rooster het.
  7. Wrijf het warme brood in met het teentje knoflook.
  8. Doe het tomatenmengsel erop.
  9. Besprenkel de bruschette met het overgebleven vocht van het tomatenmengsel.

Buon appetito!

Tips:

  • Gebruik géén voorgesneden brood, die sneetjes zijn te dun. Je kunt ook wit brood gebruiken. Neem in ieder geval een brood dat stevig is. Dus geen “gewoon” brood, maar een ‘rustiek brood’ of ‘houthakkers brood’ of zoiets en snij het zelf in grove stukken. Het mag best wat ongelijk zijn 😉
  • Gebruik kleine tomaatjes. Die zijn het zoetst. Gebruik je grote tomaten, ontvel en ontpit deze dan eerst: Dompel ze 30 seconden in kokend water en pel ze. Haal de pitten eruit en snij ze in kleine stukjes.
  • Hoe kleiner je de tomaatjes snijdt, hoe meer sap er vrij komt. Dit wordt een soort marinade. Gooi het sap van de tomaten dus nooit weg! Hiermee besprenkel je de bruschetta.
  • Scheur de basilicum altijd ipv snijden. Door het snijden worden de randen zwart.
  • Gebruik olijfolie van een goede kwaliteit en altijd een extra vergine.
  • Gebruik altijd vers gemalen peper en geen poeder.
  • Als je, net als ik, niet van stukken rauwe knoflook houdt, wrijf dan het warme brood in met een teentje knoflook. Dit ruikt en smaakt heerlijk, zonder dat je op de look zit te kauwen.
  • Laat het tomatenmengsel altijd even staan voordat je ze gaat gebruiken, dan kunnen de smaken goed intrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.