Tomatensoep

…die je ook prima als een vegetarische saus over pasta kunt gebruiken trouwens! Heerlijk smaakvol. In de zomer gebruiken we uiteraard rijpe verse tomaten die we dan eerst even laten roosteren in de oven met wat knoflook en kruiden. In de winter kun je prima een combinatie van verse tomaten en biologische tomaatjes uit blik gebruiken. De soep is uiteraard niet gezoet met suiker (wat in de winkel wél het geval is), maar met een klein scheutje balsamico azijn.

Wat heb je nodig?

  • 500 gr verse tomaten
  • 2 blikjes tomaten van 400 gr. Ik gebruik kleine kerstomaatjes uit blik, maar gepelde kan ook als die niet kunt krijgen. Uiteraard gaan we voor biologisch 😉
  • 2 wortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote rode ui
  • 2 zongedroogde tomaatjes uit een potje
  • gedroogde of verse oregano
  • takje zachte rozemarijn (dus niet met houten stengels eraan)
  • scheutje balsamico azijn
  • eventueel 1 groentebouillon blokje
  • vers gemalen peper
  • olijfolie
  • verse basilicum

Hoe begin je er aan?

  1. Maak de verse groenten schoon en snij ze in grove stukken. Doe olie op een bakplaat en verdeel de groenten op de bakplaat. Leg ook de verse kruiden erbij, behalve de basilicum.
  2. Laat de groenten roosteren op 180° C, tot ze beginnen te kleuren. 
  3. Haal de harde kruiden er tussenuit en doe alles over in een hoge kookpot. Zet op het vuur en blus met scheutje balsamico azijn. 
  4. Doe de zongedroogde tomaatjes erbij. 
  5. Voeg de tomaten uit blik toe en een ruim blikje water. Wil je er een tomatensaus van maken? Doe er dan maar heel weinig water bij of laat het zelfs achterwege. 
  6. Voeg eventueel het bouillonblokje toe. Dit hangt er vanaf hoe zoet je tomaten zijn. 
  7. Nu komt het geheim van een goede tomaten saus/ soep: Langzaam laten koken. Ik laat het zeker 2-2 uurtjes zachtjes pruttelen, zodat alle smaken goed vermengen.
  8. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Als je soep maakt, kan je eventueel nog wat water toevoegen. Wil je saus maken, dan kan je het dik laten.
  9. Voor een fluweelzacht soepje gaan we het nu zeven. Als je het als saus gebruikt, dan is het niet nodig. (foto 2)
  10. Druk de soep door de zeef en hetgeen achter blijft in de zeef gooien we natuurlijk niet weg! Dat vriezen we in om later weer een smakelijk sausje voor de pasta van te maken. (foto 3 en 4)
  11. Op smaak brengen met peper en een klein beetje gember poeder en garneren met verse basilicum en vers gemaakte croutons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.