Pere della nonna, oftewel peertjes van oma, oftewel stoofpeertjes 😉 Een typisch herfst gerecht. Was het de bedoeling om een crumble te maken? Nee, absoluut niet. Maar ja, iets met afgeleid zijn, telefoontjes, emails etc…. met andere woorden, de tijd vergeten en voordat ik het wist waren ze drooggekookt en bijna moes. Jammer, want ik had de steeltjes er zo mooi aangelaten voor het serveren…. Maar zolang eten niet is aangebrand valt er altijd iets anders van te maken. Een crumble dus. Een hele lekkere zelfs!!
Wat heb je nodig? (4 personen)
Stoofpeertjes:
- kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman bv)
- 2 pijpjes kaneel
- schepje rietsuiker
- flesje rode bessensap
Crumble:
- 2 eetlepels boter of kokosolie
- 2 eetlepels amandelmeel
- 2 eetlepels havermout
- snufje kaneel
- eventueel wat rietsuiker of honing
Hoe begin je er aan?
- Schil de stoofpeertjes. Voor de crumble hoeft je de steeltjes er dus niet aan te laten en kun je ook meteen de klokhuizen verwijderen.
- Doe ze in een pan met alle andere ingrediënten voor de stoofpeertjes. Vul aan met water tot de peertjes bijna onder staan.
- Laat nu heel lang stoven. Ze moeten echt wel flink zacht zijn en het vocht mag flink ingekookt zijn. Ik denk dat ik ze wel 2-3 uur heb laten stoven.
- Laat ze een beetje afkoelen, snij ze in stukjes en doe ze in een schaal.
- Maak de crumble door alle ingrediënten te mengen tot een korrelige massa. Iets te droog, voeg nog wat vet toe. Iets te kleverig? voeg nog wat havermoet toe. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ingrediënten dus niet echt (lees: echt niet) afweeg en een beetje op gevoel meng.
- Doe de crumble over de peertjes en zet nog even in de oven totdat de crumble bruin wordt.