Stoofvlees in tomatensaus

Eigenlijk is stoofvlees zo makkelijk dat ik vind dat iedereen wel een soort basisrecept moet hebben. Voilà, hier is er een. Je kunt zelf variëren door er wijn of bier door te doen, of kruidkoek en kruidnagel in plaats van brood, of….enfin, hier is de basis, de rest van de creativiteit is aan jou. Deel hieronder jouw suggesties met ons!

Wat heb je nodig? (voor 3-4 personen)

  • 1 kg stoofvlees (runds)
  • 3 grote winterwortels
  • 1 grote (rode) ui
  • 2 grote tomaten of handvol kleine tomaatjes
  • laurierblaadjes, takje tijm (vers of gedroogd)
  • mosterd
  • 1 sneetje (oud) brood
  • bouillonblokje
  • water

Hoe ga je te werk?

  1. Pel de ui en snij de ui en wortels en tomaten in grove stukken. Als je grote tomaten gebruikt, kan je eventueel de pitjes verwijderen, aangezien die wat zuur kunnen zijn.
  2. Fruit de ui aan in een gietijzeren pan (of een andere pan, maar liefst een die in de oven kan). Doe daarna de wortel, tomaten en de laurierblaadjes erbij.
  3. Bak in een andere pan het vlees bruin in wat olijfolie (en/of boter). Gebruik hiervoor een pan zonder antiaanbaklaag, zodat je aanbaksels krijgt. Als het vlees goed is dichtgeschroeid doe je het in de pan met de groente. Bak niet teveel vlees in een keer, anders schroeit het niet dicht.
  4. Roer de aanbaksels die nog in de pan zitten los met wat water en doe deze jus ook in de pan met de groente en vlees. Herhaal stap 3 en 4 totdat al het vlees is gebakken.
  5. Vul aan met water tot het vlees bijna onder staat. Doe een half bouillonblokje erbij.
  6. Smeer een boterham in met mosterd en leg deze bovenop het vlees. Don`t worry, deze lost volledig op in de saus en zorgt voor een lichte binding van de saus.
  7. Laat nu 2-3 uurtjes zachtjes stoven in een oven van max. 150°C. Check af en toe of er nog voldoende vocht in zit.

En nu maar achterover leunen tot het gaar is…

2 antwoorden op “Stoofvlees in tomatensaus”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.