Melanzane alla parmigiana

Uiteraard geen echte pasta, maar wordt wel vaak als vervanging van pasta gegeten.

We hebben het uiteraard over parmigiana di melanzane, of melanzane alla parmigiana. Iedereen kent het en is er dol op, maar we moeten hier toch even wat misverstanden uit de weg ruimen. Het heeft dus niets met parmezaanse kaas te maken, ook niet met Parma…. de naam parmigiana komt van het Siciliaanse parmiciana, wat een houten zonneluik is. Je weet wel, met van die latjes die dakpansgewijs over elkaar liggen. Voilà, zoals de plakjes melanzane dus… maar wat is het nu? Parmigiana di melanzane of melanzane alla parmigiana? 🤔 dat kan dus allebei. In het eerste geval betekent het letterlijk een “parmiciana” gemaakt van melanzane en in het andere geval betekent het melanzane op de wijze van een “parmiciana” . En als je het gewoon parmigiana noemt begrijpen ze je ook.

Let op! Begin op tijd, omdat het even duurt om het vocht uit de melanzane te laten lopen.

Wat heb je nodig?

  • 4 grote aubergines
  • 1 klein uitje
  • teentje knoflook
  • blik gepelde tomaten
  • fles passata
  • beetje bloem
  • gedroogde oregano
  • scheutje rode of witte wijn.
  • verse basilicum
  • parmezaanse kaas
  • mozzarella

Hoe begin je er aan?

  1. Snij de aubergine in de lengte in plakken.
  2. Bestrooi ze royaal met zout en leg ze in een vergiet.
  3. Leg er een theedoek over en leg er iets zwaars op.
  4. Laat een paar uurtjes staan. Het vocht kan er nu uit.
  5. Maak ondertussen de saus: Snipper het uitje en de knoflook.
  6. Fruit aan in een pan in wat olijfolie en doe er wat gedroogde oregano en peper bij.
  7. Blus met scheutje wijn.
  8. Doe de tomaten erbij.
  9. Laat een uurtje pruttelen.
  10. Spoel de plakken aubergine af en dep ze droog.
  11. Bestrooi ze met bloem ze en klop het overtollige eraf.
  12. Doe in een hapjespan een royale hoeveelheid arachide olie.
  13. Bak de plakken aubergine bruin.
  14. Laat ze uitlekken op keukenrol.
  15. Doe een laagje saus in een ovenschaal.
  16. Leg een laagje met plakken aubergine erop.
  17. Dek af met een laagje saus.
  18. Bestrooi met wat geraspte parmezaanse kaas.
  19. Ga zo door en eindig met een laag saus.
  20. Doe hierover mozzarella en verse basilicum.
  21. Zet een half uurtje in een oven van 180 graden.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

6 gedachten over “Melanzane alla parmigiana”

  1. Ha Pauline en Pasqualino, Gisteren had ik twee vrienden te eten en heb ik jullie melanzane parmigiana gemaakt. Een groot succes! Als voortje had ik de spinaziesoep, ook heerlijk vooral met dat vleugje citroen.
    Nog een vraag: ik las ergens op jullie site wat je met de korsten van parmezaanse kaas kunt doen. Niet weggooien in elk geval, maar kan het niet meer vinden. Kun je dat niet bij jullie kooktips zetten. De tip van de peterseliestelen is ook geweldig. Die gingen bij mij altijd zo de vuilbak ik. Kortom, een heerlijke site hebben jullie gemaakt!
    Hartelijke groet,
    Mirjam

    1. hi Mirjam,
      Geweldig dat het een succes was! Erg leuk om te horen. De tip over de kaaskorst staat al bij de kooktips (deel1). (ga naar recepten en dan naar kooktips) https://www.danoi.be/category/recepten/kooktips/
      Om het makkelijker te maken, zal ik de kooktips als losse berichtjes plaatsen, dan kan je makkelijker terugvinden.
      groetjes en hopelijk doe je nog meer inspiratie op.

  2. Het water loopt me in de mond! Ik heb al verschillende recepten geprobeerd, de volgende keer is die van jullie aan de beurt:-) Ik kwam hier via de site van Boor en zit al een uur rond te klikken en pagina’s op te slaan…wat een mooi blog! Vraagje over dit recept: mijn melanzane alla p zwemt soms zo in de tomatensaus. Hoeveel tomaat gebruiken jullie? Een fles passata van +/- 700 ml en een +/- 400 g blik pelati? Laten jullie de saus zonder deksel pruttelen (inkoken) of niet? En….mag ik vragen waarom jullie specifiek arachide olie gebruiken? Ik leer graag van jullie. Groeten uit NL!

    1. Dag Marije,
      Bedankt voor je leuke berichtje en leuk dat je via Boor bij ons terecht kwam.
      Eerlijk gezegd maken wij vaak een grote pan saus en gebruiken er vaak maar een deel van. wt er over is, is heerlijk over pizza of door de pasta. Of in de vriezer voor een volgende keer. Wij gebruiken idd een fles passata van 700 ml en een blik tomaten van 400 gr. Even laten inkoken tot je een dikke saus hebt. Dat gaat het snelste zonder deksel (dan druipt het condensvocht dat op de deksel slaat niet meer terug in de pan). En bij het stapelen dan gewoon wat minder saus gebruiken. Het moet een redelijk stevig geheel worden. Dat lukt als je saus niet te dun is en als je niet teveel saus gebruikt.
      Arachide olie gebruiken we meestal om iets te bakken. Goede olie om op hoge temperatuur mee te bakken. Olijfolie geeft een specifieke smaak af en arachide olie is heel neutraal van smaak en proef je niet. Bovendien is het zonde om je lekkere olijfolie te gebruiken 😉
      Hopelijk lukt het met deze tips!
      groetjes en deel vooral je ervaringen
      Pasqualino & Pauline

      1. Hoi Pasqualino en Pauline, dank voor jullie uitgebreide reactie en fijne tips! Ik heb net aubergines op de markt gescoord, dus vanavond de proef op de som 🙂 groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.