Halfdroge tomaatjes uit de oven

Iedereen koopt ze wel eens: gedroogde of halfdroge tomaatjes. Maar heb je ze wel eens zelf gemaakt? Heel simpel en nog smaakvoller dan uit een potje. Sterker nog, als je het zelf maakt realiseer je je pas hoeveel toevoegingen er zitten in een potje. Zoete tomaatjes hebben niet veel nodig. Heerlijk als antipasto, door de pasta aglio olio en door een salade caprese. Maak, proef en oordeel zelf.

Ik ben op het idee gekomen via instagram waar ik een heerlijk potje gedroogde tomaatjes van anniepannie voorbij zag komen. 😉  Kijk snel op haar website voor haar versie van de gedroogde tomaatjes en nog veel meer ander lekkers!

Wat heb je nodig?

Maak zoveel je wilt. Als je toch bezig bent, maak dan meteen een kilo. Je zult merken dat ze flink krimpen en dat je dus een stuk minder volume overhoudt.

 • 1 kilo zoete tomaatjes . Kies zelf: Trostomaatjes, gele, rode, of de iets grotere Tasty Tom etc. Zolang ze maar zoet zijn. Neem niet te grote tomaten, dan duurt het erg lang en meestal zijn die ook minder zoet.
 • olijfolie
 • veel verse kruiden: verse tijm, oregano, basilicum
 • zeezout
 • gemalen zwarte peper
 • 4 teentjes knoflook

Hoe begin je er aan?

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Halveer de kleine tomaatjes en snij de iets grotere in vieren .
 3. Leg ze met de snijkant boven op een bakblik.
 4. Leg de teentjes look er tussen. Pellen hoeft niet.
 5. Leg de kruiden ertussen.
 6. Doe er een flinke scheut olijfolie over.
 7. Doe wat vers gemalen peper en zeezout erover.
 8. Laat nu in de warme oven drogen voor ca 4 uurtjes. Wil je ze droger? Laat ze er nog even in. Wil je ze zachter en sappiger? Dan is drie uurtjes ook prima.
 9. Lekker door de pasta aglio olio e peperoncino of door de salade caprese.

Hoe bewaar je ze?

Je kunt de halfdroge tomaatjes prima in een potje in de koelkast bewaren. Doe er da wat verse blaadjes basilicum tussen. Gebruik je ze binnen twee dagen? Dan hoef je niets te doen. Wil je ze langer bewaren? Doe er dan een flinke laag olie op zodat alle tomaatjes onder de olie staan. Dat voorkomt schimmelen. Hou er wel rekening mee dat alles vers is en zonder bewaarmiddelen, dus ook dan is de houdbaarheid beperkt. Maar wie wil deze tomaatjes in hemelsnaam lang bewaren?? 😉

Eén antwoord op “Halfdroge tomaatjes uit de oven”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.