Het is weer volop pompoen tijd! Even van profiteren dus. We hebben al een recept voor pompoensoep op de site staan, maar deze smaakt toch nét even anders. Door de groenten eerst in de oven te roosteren, krijg je een heel ander smaak effect. De soep is qua smaak verder vrij neutraal, maar door de pikante curry balletjes krijgt het nét even iets extra`s.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 1/4 grote pompoen of een kleine fles pompoen
- 3 wortels
- 1 grote rode ui
- 2 teentjes knoflook
- rozemarijn
- tijm
- olijfolie
- bouillonblokje
- peper, zout
- 400 gr gehakt
- currypoeder, chilivlokjes/poeder
Hoe begin je er aan?
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Maak de groenten schoon en snij in gelijke stukken (mag grof blijven, maar niet te groot)
- Leg de groenten op een stuk bakpapier op een bakplaat
- Doe er een flinke scheut olijfolie over
- Doe de kruiden erover. Let op, straks gaan we de boel pureren en takjes in je soep smaken niet lekker. Ik raad dus aan om òf de naaldjes en blaadjes alvast van de takjes te halen en die over de groenten te strooien. Je kunt ook alles heel grof laten en het er later vòòr het pureren uithalen.
- Bestrooi met wat vers gemalen peper
- Laat nu ongeveer een half uur roosteren in de oven. De pompoen moet al goed zacht zijn.
- Ondertussen gaan ze de balletjes draaien: doe het gehakt in een kom en doe er flink wat currypoeder en wat peper, zout en wat chilivlokjes bij. Goed mengen en kleine balletjes draaien.
- Doe nu de geroosterde groenten in een pan (let op dat je de takjes eruit haalt, blaadjes kun je laten zitten!) Doe ook de olie/ sappen van de bakplaat erbij. Daar zit nu dus alle smaak in.
- Doe er water bij zodat alles net onder water staat en breng aan de kook. Doe er een bouillonblokje bij.
- Laat nog eens 10-15 minuten zachtjes koken.
- Pureren en op smaak brengen. Eventueel nog water toevoegen als de soep te dik is.
- Doe de balletjes erbij en laat nog eens zachtjes doorkoken totdat de balletjes gaar zijn.