Focaccia van desem met witte zoete uien en rozemarijn

Focaccia di lievito madre con cipolle Giarratana

Toen we op vakantie waren in Sicilië, zag ik iets dat ik nog nooit eerder had gezien in Italië. Het waren kleine camionetten die volgepakt waren met gigantisch grote uien: de cipolle di Giarratana. Oorspronkelijk uit de streek van, hoe kan het ook anders, Giarratana. Wat is er nu zo bijzonder aan de uien? Dat is in de eerste plaats de afmeting. Eén ui weegt met gemak een halve kilo. Ze worden overigens ook niet per kilo verkocht, maar per 5 of 10 kilo. En dan is er nog de smaak. die is bijzonder zoet en de uien worden zelfs rauw als salade geserveerd. Maar vaker nog worden ze in dikke plakken geserveerd en dan met kaas, kruiden en broodkruim gegratineerd in de oven. Dat hebben we op vakantie natuurlijk geprobeerd en is echt zalig. Uiteraard gingen deze uien ook mee naar huis en hebben we er zowel pizza als focaccia mee belegd. Man, man wat is dat zalig. Ik ben geen uienliefhebber, maar voor deze maak ik graag een uitzondering! 😉

Het recept:

Gebruik voor de focaccia het basisrecept voor focaccia met desem (lievito madre), of het basisrecept met gewone droge/verse gist.

Bak vervolgens op zacht vuur en in wat olijfolie de in ringen gesneden ui. Laat niet bruin worden, maar gewoon heel zacht. Bak wat fijngehakte rozemarijn mee en kruide met peper en zout. In plaats van zout en rozemarijn over de focaccia te doen, zoals in het basisrecept staat, verdeel je nu de uien over het deeg. Let op, de uien verbranden snel, dus het kan aan te raden zijn om in het begin een stuk aluminium folie over de focaccia te leggen. Haal deze de laatste 10-15 minuten eraf.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.