Extra bittere en luchtige chocoladecake

Een exra extra pure chocoladecake die ook nog eens super luchtig is? Dat kan! Deze chocoladecake bevat maar liefst 5 eieren en géén bloem. Alle volume komt dus door de eieren en niet door gist. Het geheim zit hem in het eerste luchtig en stijf kloppen van de eiwitten. Ook het gebruik van olie in plaats van boter maakt de cake extra fluffy. Ah ja, had ik al verteld dat er 2 repen extra pure chocolade door zitten? Wie dit niet kan weerstaan moet nog geboren worden…;) Wil je echt zondigen? Doe er dan wat zelf geklopte sabayon over! of serveer met een bolletje zelfgemaakte roomijs.

Wat heb je nodig?

  • 2 repen extra pure chocolade van minimaal 80% (200 gr)
  • 5 eieren
  • 100 gr suiker
  • 150 ml arachide of zonnebloemolie
  • zout
  • cacaopoeder voor de springvorm

Voor een kleine springvorm van ongeveer 20 cm.

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Smelt de chocolade au bain marie samen met de olie. Haal van de warmtebron als de chocolade gesmolten is.
  3. Vet de springvorm in. Doe wat pure cacaopoeder in de vorm en draai en klop net zo lang tot de vorm helemaal bedekt is met een laagje cacaopoeder.
  4. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en de helft van de suiker. Klop helemaal stijf tot deze pieken vormt.
  5. Mix in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker. Mix een aantal minuten tot het volume zo ongeveer is verdubbeld en lichtgeel is.
  6. Roer nu voorzichtig de gesmolten chocolade door het dooiermengsel.
  7. “Vouw” nu voorzichtig de eiwitten erdoor en meng voorzichtig tot een homogene massa.
  8. Doe het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  9. Zet in het midden van de oven.
  10. Nu komt het: de cake mag net niet helemaal gaar zijn als je hem eruit haalt. Dat wil zeggen dat als je er een satéprikker in steekt, moet er nog een klein beslag aan blijven hangen, maar mag ook niet te vloeibaar zijn. Bij mij duurt dit ongeveer 25-30 minuten. Even bij blijven en regelmatig checken dus.
  11. Laat goed afkoelen voordat je de taart aansnijdt.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.