Extra bittere en luchtige chocoladecake

Een exra extra pure chocoladecake die ook nog eens super luchtig is? Dat kan! Deze chocoladecake bevat maar liefst 5 eieren en géén bloem. Alle volume komt dus door de eieren en niet door gist. Het geheim zit hem in het eerste luchtig en stijf kloppen van de eiwitten. Ook het gebruik van olie in plaats van boter maakt de cake extra fluffy. Ah ja, had ik al verteld dat er 2 repen extra pure chocolade door zitten? Wie dit niet kan weerstaan moet nog geboren worden…;) Wil je echt zondigen? Doe er dan wat zelf geklopte sabayon over! of serveer met een bolletje zelfgemaakte roomijs.

Wat heb je nodig?

 • 2 repen extra pure chocolade van minimaal 80%
 • 5 eieren
 • 50 gr poedersuiker
 • 50 gr rietsuiker
 • 150 ml arachide of zonnebloemolie
 • zout
 • cacaopoeder voor de springvorm

Voor een kleine springvorm van ongeveer 20 cm.

Hoe begin je er aan?

 1. Verwarm de oven voor op 150°C.
 2. Smelt de chocolade au bain marie samen met de olie en de rietsuiker en een snufje zout. Haal van de warmtebron als de chocolade gesmolten is.
 3. Doe wat olie in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de vorm. Doe wat pure cacaopoeder in de vorm en draai en klop net zo lang tot de vorm helemaal bedekt is met een laagje cacaopoeder.
 4. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Doe er in etappes de poedersuiker bij. Klop de eiwitten helemaal stijf tot deze pieken vormt.
 5. Roer één voor één de dooiers door het chocolademengsel. Goed mengen.
 6. “Vouw” nu voorzichtig het chocolademengsel door de eiwitten tot alles gemengd is.
 7. Doe het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
 8. Zet in het midden van de oven.
 9. Nu komt het: de cake mag net niet helemaal gaar zijn als je hem eruit haalt. Dat wil zeggen dat als je er een satéprikker in steekt, mag deze nog NIET helemaal droog zijn. Er mag ook weer niet teveel beslag aan de prikker blijven hangen. Bij mij duurt dit ongeveer 25-30 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.