Carpaccio met truffelhoning vinaigrette

Een recept voor carpaccio? Daar valt toch weinig aan te koken en dus weinig aan te verprutsen? Volgens ons dus niet. Je kan er wel degelijk iets mis mee doen. OK, bij koken is het allemaal een kwestie van smaak, dus wellicht ben je het niet met ons eens, maar onze mening is als volgt: Vaak als je carpaccio bestelt, wordt deze veel te koud geserveerd. Vlees dat direct uit de koelkast komt heeft geen smaak. Laat het dus zeker een half uurtje van tevoren op kamertemperatuur komen. Je zult het verschil echt proeven! Een tweede ‘dingetje’ is dat er vaak véél te véél garnituur op wordt gedaan: pijnboompitten, rucola, croutons, vinaigrette, parmezaanse kaas, zelfs geraspte wortel, olijven, pesto…Op zich allemaal prima, maar ons advies is: maak een keuze! Gebruik naast de rucola slechts één of twee andere toppings and that`s it! Zo komt de smaak van het vlees beter tot zijn recht.  

Hier gaat het met name om de vinaigrette. Die hebben we gemaakt van een goede olijfolie, citroensap en truffelhoning. Een zéér lekkere combinatie. Heb je geen truffelhoning, maar wel truffelolie? Dan kan je dus ook gewone (goede) honing gebruiken en een scheutje truffelolie erbij doen. Ben je benieuwd naar onze mening over truffel en ideetjes voor nog meer recepten met truffel? Kijk dan hier.

Wat heb je nodig?

 • carpaccio (liefst vers gesneden bij de slager)
 • rucola
 • parmezaanse kaas (schilfers)
 • goede olijfolie
 • vers geperst citroensap
 • paar blaadjes basilicum
 • truffelhoning (ongeveer 1-2 theelepels)
 • vers gemalen peper, truffelzout
 • eventueel nog wat pijnboompitten of pompoenpitten

Hoe begin je er aan?

 1. Haal de carpaccio dus een half uurtje van tevoren uit de koeling.
 2. Was de rucola en leg een laagje op elk bord.
 3. Maak nu de vinaigrette: Snij de basilicumblaadjes heel fijn. Meng ze met de olie, met citroensap en truffelhoning en vers gemalen peper. Ik doe de ingrediënten vaak in een leeg jampotje en dan goed schudden. Dan krijg je een perfect gemengde, dikke vinaigrette. Laat je leiden door je eigen smaak. Dus doe er meer citroensap bij als je het zuurder wilt.
 4. In dit geval heb ik de vers gesneden carpaccio in ‘roosjes’ tussen de rucola geschikt. Weer eens iets anders…
 5. Doe de vinaigrette erover.
 6. Doe de schilfers parmezaanse erover. Serveer eventueel met nog wat vers gemalen peper, truffelzout en pijnboom/ pompoenpitten.

Lekker met een stuk grof, donker brood.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.