Zomerse temperaturen vragen om een zomers gerecht. We nemen je mee naar Sicilië met deze heerlijke caponata. Het is een soort stoofschotel van groenten, waarin aubergine de hoofdrol speelt. Je kunt het warm eten met pasta of als bijgerecht bij de BBQ, maar het is het allerlekkerste als je het eerst goed laat afkoelen en daarna op een stuk brood serveert. Heerlijk fris met enorm veel smaak. Laat je ook verassen dor iets zoetzure smaak, want er wordt balsamico azijn aan toegevoegd. Zeker eens proberen dus.
Er zijn veel verschillende varianten van de caponata. Zo zijn er recepten waarin rozijnen worden toegevoegd, of olijven en kappertjes. Dat kan allemaal. Zie dit gewoon als een basisrecept en pas het daarna aan aan je eigen smaak 😉
Wat heb je nodig? (als antipasto of lunch voor 2 personen)
- 1 aubergines (ik heb hier een grote ronde viola gebruikt)
- 1 rode zoete puntpaprika
- 1 rode ui
- 1 stengel bleekselderij
- 2 grote tomaten (ontveld)
- 1/2 eetlepel tomatenpuree
- fijngesneden bladpeterselie (de platte Italiaanse)
- handje pijnboompitten
- rode wijnazijn
- balsamicoazijn
- 1/2 eetlepel rietsuiker
Hoe begin je er aan?
- Ontvel de tomaten door ze in het water onder te dompelen. Haal de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees in stukjes.
- Snij de aubergines in dobbelsteentjes van ongeveer 2 cm.
- Snij de paprika en bleekselderij in reepjes
- Snij de ui (niet te fijn snipperen)
- Bak in olijfolie eerst de aubergine aan. Ik heb dit eerst in twee pannen gedaan en als ze een beetje bruin gebakken waren bij elkaar in een grote gietijzeren pan gedaan. In deze pan gaan we ook verder bakken.
- Voeg de bleekselderij, ui en paprika toe en laat nog even goed doorbakken.
- Voeg de tomaten en de puree toe. Voorzichtig mengen.
- Voeg wat zout en peper toe.
- Blus met een eetlepel rode wijnazijn.
- Voeg een scheut balsamico azijn en de suiker toe en zet het vuur laag.
- Laat nu zeker een half uurtje zachtjes stoven. af en toe mengen.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat balsamico zijn. Dit moet je echt naar eigen smaak doen.
- De caponata is klaar als de schil van de aubergine en de paprika helemaal zacht is. Voeg als het bijna klaar is de peterselie en de pijnboomitten toe.
- Af laten koelen en serveren met toast of grof brood.
Heel lekker dit gerecht. Het heeft veel weg van een chutney. Ga ik vaker maken, makkelijk en lekker met deze hitte.
Ja, is superlekker he. inderdaad, door de zoutzure smaak heeft het wat weg van een chutney. Ideaal voor een feestje, omdat je eigenlijk meteen grote hoeveelheid kan maken de dag ervoor.