Aubergine en tomaatjes, gegratineerd met scamorza affumicata

Weer een ingrediënt dat niet bij iedereen bekend is: scamorza affumicata. Dit is een gerookte kaas afkomstig uit het Zuiden van Italië. Heeft een zachte smaak, maar je proeft toch duidelijk de rooksmaak. Juist daardoor is deze kaas gesmolten heel erg lekker. Bijvoorbeeld tussen een tosti, of over een pizza (hou dan wel de rest van het beleg heel simpel). In dit geval hebben we er een eenvoudig lunch of bijgerecht van gemaakt. Het bestaat uit gegrilde aubergine, een sausje van verse tomaatjes en daarover de scamorza affumicata. Nog even in de oven daarna …

Wat heb je nodig? (2 personen, lunchgerecht)

  • half bolletje scamorza affumicata. Te krijgen bij de beter kaashandel, of italiaanse delicatessenzaak. ik heb me ook laten vertellen dat ze het hebben bij Lidl tijdens de Italiaanse weken 😉
  • bakje kleine zoete (!!) tomaatjes
  • verse kruiden: basilicum, tijm, oregano
  • teentje knoflook
  • 1 aubergine

Hoe begin je er aan?

  1. Snij de aubergine in plakken en leg ze op bakpapier in de oven (200 graden). Laat ze mooi bruin en gaar worden. Je kunt dit ook in een grillpan doen.
  2. Pel de knoflook en halveer deze.
  3. Was de tomaatjes en halveer de grote en hou de kleintjes heel.
  4. Doe zat olijfolie in de pan en verwarm de knoflook.
  5. Doe de tomaatjes erbij en laat ze zacht worden tot ze stuk gaan.
  6. Op smaak brengen met zout, peper, tijm en oregano.
  7. Leg de plakken aubergine in een klein ovenschaaltje en schep de tomaatjes erover.
  8. Leg de plakken scarmorza er op en zet nog even terug in de oven totdat de kaas gesmolten en een beetje bruin is geworden.

2 antwoorden op “Aubergine en tomaatjes, gegratineerd met scamorza affumicata”

  1. Hoi daar. Leuke site!
    Sinds kort ben ik zelf pasta aan het maken met een Atlas 150. leuk werk. zodoende kwam ik via omwegen op jullie site en het recept met scamorza affumicata. Ga het dit weekend maken, lijkt me heerlijk. Nu nog de kaas bemachtigen.
    Groet René

  2. Dag René,
    Dat is een heel mooi toestel, de Atlas 150. Ik hoop dat het pasta maken inmiddels is gelukt? In het gerecht met de scamorza affumicata zit verder geen pasta, maar het is echt wel heel zalig. Ik heb begrepen dat de Lidl wel een Italiaanse weken heeft en daar zou je het kunnen krijgen. Anders bij Italiaanse speciaalzaken.
    Heel veel succes en bedankt voor je leuke reactie!
    groeten,
    Pasqualino en Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.