Aardbei-rabarber compote

Het is momenteel het seizoen van de aardbeien en rabarber….althans, in Nederland. Aardbeien kan ik volop krijgen hier in Italie, maar je hebt geen idee hoeveel moeite ik heb moeten doen om rabarber te vinden. Bij onze ‘vaste’ groenteman op de markt, heb ik met plaatjes in google kunnen uitleggen wat “rabarbero” is. And guess what? Vorige week kwam hij aanzetten met maar liefst 4 stengels rabarber!!! Geweldig toch? Nu volgt een recept van een compote met aarbei en gember. Je kunt het als bijgerecht eten, door de yoghurt, over ijs, maar ik ga er later een crostata van maken.

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 2 jampotjes vol)

 • 4 stengels rabarber dus (meer heb ik niet 😉
 • 6 rijpe aardbeien
 • stukje gember (1 cm)
 • 4 theelepels rietsuiker/ kokosbloesem suiker
 • scheutje water of sap (appel/sinaasappel)

Verder nodig: 2-3 lege jampotjes

Hoe begin je er aan?

 1. Spoel de lege jampotjes om met heet water.
 2. Was de aardbeien en rabarber en snij in stukjes. Ik heb ze vrij grof gelaten, omdat ik er later een taart mee ga maken, maar je kan ze ook heel fijn snijden.
 3. Schil de gember en snij in stukjes.
 4. Alles in een pan doen, samen met de suiker en het vocht.
 5. Op een laag vuurtje koken, totdat de rabarber uit elkaar begint te vallen. Ook hier kan je het weer langer laten koken als je het gladder wilt, maar ik ga voor de compote met stukjes. Wil je het zoeter? Voeg dan nog wat suiker toe. Ik ga niet voor zoet, omdat ik er later een taart mee ga maken, waar nog zoete ingrediënten aan worden toegevoegd.
 6. Overdoen in de jampotjes en dop er op schroeven. Ze zuigen nu vacuum naarmate ze afkoelen, waardoor het langer houdbaar is.
 7. Binnenkort volgt het recept voor de crostata.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.