Truffelmayonaise

Mayonaise maakten we al zelf. Die kopen we niet meer. Maar nu hebben we er een overheerlijke variant bij: met truffel!! Dat is dus werkelijk een waanzinnige combinatie. We maken de mayonaise deels met gewone olie en deels met truffelolie en een klein beetje truffelzout. Je kan de smaak zo sterk maken als je zelf wilt. Onderaan het recept hebben we wat ideetje genoemd waar je het mee kunt combineren. 

Wat heb je nodig? (voor een bakje vol)

  • 1 heel ei (we gebruiken zowel de dooier als het eiwit)
  • arachideolie (we gebruiken geen olijfolie, anders zou dit teveel overheersen)
  • truffelolie
  • klein beetje zeezout met truffel
  • theelepeltje mosterd (gladde, geen grove)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • klein beetje vers gemalen peper
  • een hoge maatbeker
  • staafmixer

Hoe begin je er aan?

  1. Doe in een hoge maatbeker: het ei, mosterd en azijn.
  2. Zet de staafmixer er in en mix het. Voeg nu heel langzaam en met een dun straaltje de arachide olie en truffelolie toe. Wij wisselden de beide soorten olie af (dus scheutje truffelolie, scheutje arachideolie), totdat we de juiste dikte en smaaksterkte hadden.
  3. Op smaak brengen met zeezout en vers gemalen peper.
  4. Wil je een dunnere saus hebben, doe er dan een eetlepel water bij.

Wat eet je erbij?

  • over gegrild vlees (BBQ!!)
  • gepofte aardappelen (recept komt binnenkort)
  • op een geroosterd stuk ciabatta, met gekookt ei en rucola
  • op een stukje stokbrood bij de borrel
  • op carpaccio
  • op een bruschetta, met geroosterde aubergine
  • in de dressing voor salade
  • ….moeten we nog verder gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.