Ravioli met ricotta en spinazie

Verwacht je binnenkort bezoek? Probeer dit dan eens. De ravioli kan je de dag ervoor maken. Het is indrukwekkend, superlekker en ook nog eens heel goedkoop! Omdat het in dit gerecht gaat om de pasta met de vulling, hebben we het sausje heel simpel gehouden. Ook heel leuk om samen met kinderen te maken. Zo eet je ze niet eens in een restaurant!

Wat heb je nodig? (lunchgerecht voor 3 personen, voorgerecht 4 personen, hoofdgerecht 2 personen)

Voor de pasta:

  • 400 gr. zeer fijne griesmeel “semolina”. Je kunt ook gewone bloem gebruiken, maar dan worden ze iets minder stevig.
  • 3 eieren
  • scheutje olie
  • beetje zout

Voor de vulling:

  • 250 gr ricotta
  • halve zak spinazie
  • peper, zout
  • geraspte parmezaanse kaas

Voor de saus

  • klontje boter (geen margarine)
  • verse salie
  • verse tijm
  • beetje citroensap en citroenrasp
  • vers gemalen peper

Hoe begin je er aan?

De pasta:

  1. Doe de bloem op je werkblad en maak een kuiltje in het midden.
  2. Klop de eieren los in een kom en doe die in het kuiltje.
  3. Nu langzaam van buiten naar binnen met een spatel de bloem met de eieren mengen.
  4. Doe er een klein scheutje olie bij en wat zout.
  5. Nu goed mengen tot een homogene bal.
  6. Wikkel in plastic en laat even eenhalf uurtje rusten in de koeling. Maak ondertussen de vulling.

De Vulling:

  1. Laat de spinazie in een pan slinken, doe het in een zeef en druk al het vocht er uit.
  2. Hak de spinazie fijn.
  3. Doe in een kom de ricotta, peper, parmezaanse kaas en de spinazie en goed mengen. Met de verhoudingen kan je zelf een beetje spelen.

De ravioli maken:

  1. Verdeel de deegbal in gelijke stukken en haal die door de pastamachine. Dit vergt wat oefening en verwacht niet dat er direct gladde lapjes uit komen rollen, dat lukt pas na een paar keer. Begin op de grootste stand en werk uiteindelijk naar de één na kleinste stand toe. Vouw de lap constant dubbel en haal de lap net zo vaak door de machine totdat je een mooie gladde lap hebt. Pas dan schakel je over naar een kleinere stand.
  2. Steek met een vorm of glas rondjes uit het deeg. Strooi wat bloem om je werkblad en leg de rondjes erop. Dit is belangrijk, anders plakken ze straks vast. Gooi de restjes deeg niet weg! Onderaan het recept staat wat je hier mee kunt doen.
  3. Leg op ieder rondje een theelepel vulling. Niet teveel, anders komt het eruit aan de zijkanten. Klap het rondje dubbel en druk van binnen naar buiten voorzichtig de lucht eruit. Plak de randjes vast met een beetje water. Druk de randjes dicht met een vork.

De saus en de afwerking:

  1. Kook de ravioli in een royale hoeveelheid water. De kooktijd varieert naar gelang de grootte en het type bloem dat je hebt gebruikt. Als je net zoals wij een fijne griesmeel hebt gebruikt, dan duurt het wel 10 minuten. Met gewone bloem is de kooktijd veel korter. Even in de gaten houden dus.
  2. Doe een flinke klont boter en wat olijfolie in een grote pan.
  3. Doe er de salie en wat tijmblaadjes bij (niet teveel, tijm overheerst!).
  4. Een klein beetje citroensap en citroenrasp toevoegen.
  5. Vers gemalen peper toevoegen.
  6. Doe de ravioli in de pan met de saus en schep voorzichtig om.
  7. Serveer met geraspte kaas.

Who can resist?

Deegrestjes over? Dit kan je ermee doen:

  • DSC_0635Een bal van maken en alsnog door de pastamachine halen. Dan heb je nog wat ravioli.
  • In grove stukken snijden en in de diepvries bewaren. dan heb je voor een volgende keer heerlijke verse pasta.

 

 

 

4 gedachten over “Ravioli met ricotta en spinazie”

    1. Jazeker Mirjam, geen probleem. Het zal wellicht wat meer spierkracht vergen, maar het kan absoluut. Je kan op die manier ook de bladen van lasagna maken en tagliatelle etc.
      Succes!

  1. Dit heb ik afgelopen weekend als voorgerecht geserveerd. Van smaak geweldig! Had er wel enkele die, ondanks de bloem, aan het bord plakten toen ik ze wilde koken.
    Ik had ze in afwachting van het koken afgedekt met huishoudfolie. Zou dat de reden kunnen zijn volgens jullie?
    Gr Wendy

    1. Ciao Wendy, wat leuk dat het gelukt is en dat het zo goed smaakte! Als je ze wilt bewaren, dan is dat prima mogelijk. Alleen omdat de vulling vrij vochtig is, kan het deeg daardoor ook wat slapper worden, dus liefst niet te lang bewaren. Als je ze toch even moet bewaren, strooi dan eerst wat bloem (waarmee je de pasta heb gemaakt) over het bord, dat voorkomt ook plakken. De huishoudfolie zelf zou niet uit moeten maken.
      groetjes, Pasqualino en Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.