Polenta-citroen cake

Dit is iets heel speciaals! Een lekkere en luchtige cake, zonder boter en zonder bloem. De basis is van amandelmeel en polenta. Even over de polenta: dit is een maïs griesmeel met een fijne harde korrel. Deze korrel blijft ook redelijk hard, ook na het bakken. Dit geeft een heerlijke bite in deze cake. De citroenschil geeft een duidelijke citroensmaak. Echt iets om te proberen dus. 

Over polenta: Polenta komt uit de Noord Italiaanse/ Zwitserse keuken en wordt vaak in een soort “pap” vorm gegeten, of in een vastere vorm en dan gegrild of gebakken bijvoorbeeld. Daar zullen we ook nog eens het recept van posten. Omdat niet iedereen liefhebben is van polenta, hebben we eens iets anders bedacht: dit niet al te zoete, frisse taartje. Polenta is fijngemalen maïs en is te koop in ‘instant’ vorm. Deze moet je gebruiken, omdat die is voorgekookt en dus sneller gaar is.

Wat heb je nodig? (voor een ronde cake van ongeveer 18-20 cm)

  • 4 eieren
  • 80 gr poedersuiker
  • 125 gr ricotta (half bakje)
  • 4 eetlepels melk
  • 125 gr amandelmeel
  • 100 gr polenta
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 grote onbespoten citroen (schil + sap)
  • snufje zeezout
  • kleine springvorm van 18-20 cm

Hoe begin je er aan?

  • Verwarm de oven voor op 165°C.
  • De eieren scheiden en het wit en de dooier in twee aparte kommen doen.
  • Doe de afgewogen suiker bij de dooier. Doe een snufje zout bij het eiwit. (foto 1)
  • Klop nu het eiwit stijf. (foto 1)
  • Klop de dooier met de suiker goed schuimig (foto 2)
  • Rasp de schil van de citroen bij het dooier mengsel. Voeg het sap van de citroen toe en klop nog goed door.
  •  Voeg aan het dooier mengsel de ricotta en de melk toe en mix tot een homogeen beslag.
  • Voeg nu de amandelmeel, bakpoeder en polenta toe en nog eens goed mixen.
  • Schep voorzichtig de eiwit door het mengsel tot een egale massa.
  • Doe het beslag in de cakevorm en zet de cake in het midden van de oven en bak ongeveer 25 minuten.
  • Serveer eventueel met wat poedersuiker.

Buon appetito!

2 gedachten over “Polenta-citroen cake”

    1. Buongiorno Tonny, veel succes. Het is een andere cake dan andere, maar zeker een aanrader. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
      groetjes, P&P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.