Pasta in bianco con salsiccia

Wanneer je op het menu “pasta in bianco” of “pizza bianca” ziet staan, dan wil dat niet zeggen dat er persé een witte saus op zit (zoals roomsaus, kaassaus of bechamelsaus), maar dat betekent eigenlijk dat het zònder tomatensaus is. Een soort “kale” pasta of pizza dus. Erg lekker en op deze manier kan je ook een sausje maken met alleen groenten. Gebruik een goede kwaliteit (verse) pasta, omdat je deze uiteraard wat beter proeft op deze manier. 

Wat heb je nodig? (alleen voor de saus: 4 personen)

  • 1 rode ui
  • gehakt en vulling van Italiaanse worstjes (300-400 gr in totaal)
  • 1 teentje knoflook
  • peterselie (flinke handvol)
  • paar takjes verse takjes rozemarijn en tijm
  • vers gemalen peper en zout
  • scheutje droge witte wijn
  • klontje boter
  • flinke scheut groentebouillon (mag van een blokje)
  • reken voor de pasta ca 100 gr pp
  • gebruik voor de garnering geraspte parmezaanse kaas

Hoe begin je er aan?

  1. Snipper het uitje heel fijn en halveer de knoflook;
  2. Haal de vulling uit de worstjes (het vel gebruiken we niet) en meng het met het goed met het gehakt;
  3. Snij de rozemarijn en tijm heel fijn en meng dit door het vleesmengsel;
  4. Doe een scheutje olijfolie in een pan;
  5. Fruit het uitje met de knoflook (laat niet bruin worden);
  6. Doe het vleesmengsel erbij en laat meebakken;
  7. Blussen met een scheutje witte wijn;
  8. Doe er een scheutje bouillon bij om het meer vocht te krijgen (mag van een blokje);
  9. Doe er een klontje boter bij om de saus iets te binden;
  10. Op smaak brengen met peper en zout;
  11. Op het laatste moment de fijngehakte peterselie erbij doen;
  12. Lekker met geraspte parmezaanse kaas.

4 gedachten over “Pasta in bianco con salsiccia”

    1. Dag Jolanda,
      Bedankt voor je berichtje. Ik realiseerde me inderdaad dat dat ik dat er niet bij had gezet. Ik heb het meteen even aangepast 😉
      Het belangrijkste is dat het een droge witte wijn is. Wij hebben een Chardonnay gebruikt. Het hoeft echt geen dure wijn te zijn, want je hebt maar een kleine scheut nodig. Alleen om te blussen.
      Ik hoop dat je hiermee verder heb geholpen.
      Veel succes en buon appetito!

      Pauline

        1. Hoi Jolanda,

          Oef, dat is nogal een vraag..er zijn er zoveel!
          Uiteraard zijn er de bekende grote namen zoals Barolo, Barbaresco, Brunello, Gaja en Amarone, maar die zijn over het algemeen erg duur en er zijn heel veel andere wijnen die ook heel lekker zijn en heel betaalbaar zijn en ook goed te verkrijgen zijn. Eigenlijk heeft elke regio wel zijn eigen wijnen en specialiteiten.

          Ik zal er een paar noemen die we zelf lekker vinden.
          Witte wijnen:
          – Roero Arneis
          – Falanghina
          – Grillo
          – Pinot Grigio

          Rode wijnen:
          – Barbera d`Alba/ d`Asti
          – Dolcetto d`Alba
          – Montepulciano
          – Valpolicella
          – Chianti Classico
          – Aglianico (uit het zuiden. Is over het algemeen wat zwaarder, maar echt de moeite om eens te proberen!)

          Deze wijnen zijn er echt in verschillende kwaliteiten: dus van licht en zeer goed betaalbaar, tot zwaar en wat exclusiever. Uiteraard hangt het ook af van je smaak en voor welke gelegenheid.

          Leuke vraag trouwens en we zullen er binnenkort eens een artikeltje over schrijven. 😉 We gaan in October hier in de Piemonte namelijk lekkere wijnen proeven en truffels zoeken.

          Groetjes,
          Pauline en Pasqualino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.