Een tarte tatin is een ‘omgekeerde taart’. Je bakt het dus met de deegkant naar boven. Het voordeel hiervan is dat je nooit een ‘doorweekte’ bodem hebt, zoals vaak het geval is met bladerdeeg;) Meestal wordt de taart gemaakt van appel of peer, zoet dus. Dit keer gaan we voor een hartige variant. Het principe is wel dat je bij een tarte tatin alles in 1 pan maakt en dat je het fruit (of de groente) eerst caramelliseert en daarna de lap deeg er overheen legt. In dit geval laten we de tomaatjes en de rode ui caramelliseren met wat balsamico azijn. Dat geeft een heerlijke zoetige smaak aan de tomaatjes, die eigenlijk ook al zoet zijn. In één woord: Wow!!
Wat heb je nodig (voor een taart van rond de 20-22 cm.)
- kleine zoete kerstomaatjes. ongeveer 300-400 gr. (hangt af van de grootte van de tomaatjes en de grootte van je pan)
- 1 grote rode ui (gebruik rode uien, die zijn al wat zoeter van smaak)
- 2 takjes verse oregano of tijm
- vers gemalen peper en zout
- flinke scheut Balsamico azijn
- ronde lap bladerdeeg. Kan je zo kopen, bv van ’tante Fanny’
- scheutje olijfolie
- klein klontje boter
Voordat je begint: Gebruik een koekenpan die in de oven kan, dus met een metalen steel! Heb je die niet, dan kan je ook een lage taartvorm gebruiken.
Hoe begin je er aan?
- Verwarm de oven voor (check even temperatuur op je bladerdeeg verpakking. Ik heb ongeveer 200° gedaan)
- Snij de ui in ringen (niet snipperen!)
- Halveer de tomaatjes
- Doe de boter en een klein scheutje olijfolie in de (ovenvaste) pan en zet het vuur NIET te hoog.
- Doe de uienringen erbij en laat ze zacht worden. doe er een klein beetje peper en zout op.
- Blus met een scheutje balsamico azijn.
- Haal de uienringen er even uit en leg ze op een bord. Laat het vet/vocht in de pan zitten.
- Doe er eventueel nog een klein scheutje olie in de pan (als ie te droog is) en doe de takjes kruiden er heel in. Leg de tomaatjes voorzichtig in de pan met de bolle kant naar beneden. Ga zo door tot de bodem bedekt is met tomaatjes.
- Blus nog eens met een klein scheutje balsamico azijn en laat nog even sudderen. Heb je geen ovenvaste pan, dan komt nu het moment dat je de tomaatjes met het vocht moet overdoen in een bakvorm. Het zal dan uiteraard niet meer zo simpel zijn om de bolle kantjes naar onderen te krijgen….
- Doe nu de uienringen er terug op.
- Nu haal je de pan van het vuur en leg je voorzichtig de lap bladerdeeg erover. Stop de zijkanten erin en maak gaatjes in de bovenkant om de lucht er uit te laten komen.
- Zet de pan of vorm in de oven en laat bakken totdat de bovenkant mooi bruin en knapperig is. (ongeveer 20 minuutjes)
- Haal de pan of vorm uit de oven en check of de zijkanten gemakkelijk losgaan. Leg er een groot bord of deksel op. Draai nu in 1 keer de pan met bord om. Pas op voor vocht dat er uit kan lopen (HEET!!)
- Voilà, en nu het eindresultaat bewonderen en proeven!!…Ik kon weer eens niet wachten en heb mijn mond verbrand…