Trofie met romige saus van tomaat, paprika en ricotta

Trofie con pomodoro, peperoni e ricotta

Trofie met een romige saus! Dit is dus echt zo`n gerecht dat toevallig is ontstaan omdat je nu eenmaal wat restjes overhad. En dat blijkt dan dus later een topper te zijn! Dat zijn vaak de lekkerste recepten. In dit geval ging het over een paar losse tomaten, te weinig voor een tomatensaus, een rode puntpaprika die al in het stadium van verschrompeling zat en een half bakje ricotta dat écht op moest. Breng dat bij elkaar en je krijgt gewoon iets zaligs! Lekker met trofie. Dat is een pasta soort dat in Liguria veel wordt gegeten met pesto. Trofie is dus een ideale pastasoort om te combineren met een gladde en romige saus dus.

En even over die puntpaprika. Die hebben een vrij zachte en zoete schil die heel goed te verteren is. Deze paprika`s hoef je dus eigenlijk nooit te ontvellen. In tegenstelling tot de bolle paprika. Die moet je eigenlijk altijd wel schillen. Dat gaat het beste door ze eerst in de oven of gril flink zwart te blakeren. We hebben de saus daarna nog wel even door een zeef gehaald, om een extra gladde en romige saus te hebben. En dat zonder room te gebruiken!

Nog even over het recept zelf: dit is dus een heerlijk recept om zelf mee te experimenteren. De aantallen komen ook niet zo nauw. Een tomaat meer of minder, wat ricotta meer of minder…. proef en maak het zoals je het zelf het lekkerste vindt. Maar let wel op: less is more, dus kom niet in de verleiding om er nog vanalles door te mengen 😉

Trofie met tomaat, paprika en ricotta

Trofie con pomodoro, peperoni e ricotta
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: paprika, ricotta, tomaten
Porties: 4

Equipment

  • blender of staafmixer en zeef

Ingrediënten

  • 4-6 grote san marzano tomaten
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1-2 rode puntpaprika
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr ricotta
  • geraspte parmezaanse kaas
  • basilicum

Instructies

  • Ontvel de tomaten door ze eerst even onder te dompelen in kokend water. Verwijder de zaadjes en snij ze in stukjes.
  • Snij de puntpaprika, de rode ui en de knoflook in stukjes.
  • Verwarm in een lage pan een flinke scheut olijfolie. Doe eerst de ui en daarna de knoflook erbij. Laat even zacht worden.
  • Doe nu de paprika en de tomaat erbij. Ook het blikje met de tomatenblokjes.
  • Laat echt een goed zacht worden. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Doe er een scheutje kookvocht bij zodat het niet aanbakt.
  • Zet ondertussen een grote pot water op voor de pasta. Ga ondertussen verder met de stappen hieronder. Als het kookt doe je er ruim zout bij. Kook de pasta.
  • Als de groenten zacht zijn geworden maal je ze fijn met een blender of staafmixer. Doe nu ook de ricotta er al bij.
  • Als alles is fijngemalen druk je de saus door een zeef. Vang op in een pan. We warmen het namelijk nog een keertje goed op. Breng nu ook op smaak met vers gemalen peper en zout.
  • Meng de pasta door de saus. Serveer met wat geraspte parmezaanse kaas, verse basilicum of nog een schepje ricotta.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.