Uiteraard kunnen we elke keer wanneer we een salade maken een recept posten, maar eigenlijk draait het altijd op hetzelfde principe uit. Een salade lijkt vaak alsof er vanalles toevallig op een bord is gelegd, maar niets is minder waar. Een salade heeft wel degelijk een aantal vaste “bouwstenen”. En dan heb ik het over een volwaardige (koude) lunchsalade, niet een kommetje sla bij het hoofdgerecht. Als je deze bouwstenen in de gaten houdt, dan heb je hier een volwaardige lunch aan. Met de keuzes bij elke stap kan je eigenlijk volledig “uit je bol gaan”. Een soort bloemschikken dus ;). Dus pak een bord en volg de stappen. Succes verzekerd!
Stap 1: de basissalade
Dit is je “basisgroen” en is een royale hoeveelheid. Denk hierbij aan:
- rucola
- ijsbergsla
- spinazie
- romaanse sla
Stap 2: de aanvullende groente
Dit is de groente die je extra toevoegt aan je “basigroen”. Ik zou er maximaal 2 kiezen. Bijvoorbeeld:
- rode gekookte bieten
- geraspte wortel
- tomaten, komkommer
- courgetti (sliertjes van courgette)
- gegrilde aubergine of courgette
- gekookte boontjes
- edamame (sojabonen)
- gekookte quinoa, farro of kikkererwten (dit kan trouwens ook de basis, dus stap 1 zijn)
Stap 3: “de vulling”
Dit is in feite de echte smaakmaker van je salade. Ook hier zou ik het aantal beperken tot 1 of 2. Ideetjes:
- geitenkaas
- ricotta
- rauwe ham
- gerookte zalm
- gebakken of gerookte kip
- omelet reepjes
- gekookte ei
- gebakken scampi`s
- gerookte makreel
Stap 4: de topping
Dit maakt je salade helemaal af. De kers op de taart dus. Denk hierbij aan:
- noten
- pompoen/ zonnebloem pitten
- chia of sesamzaad
- granaatappel pitjes
- schilfers parmezaanse kaas
- uitgebakken spekjes
- croutons
- zongedroogde tomaatjes
Stap 5: de dressing
Afhankelijk van de voorgaande stappen kan je de dressing zoeter, of pittiger maken. De basis is altijd olijfolie, verse zwarte peper en citroensap. Afhankelijk van je vulling kan je er nog het volgende aan toevoegen:
- honing: lekker bij kip, ricotta, geitenkaas
- mosterd: lekker bij kip, ham, kaas, gekookte ei
- sojasaus: lekker bij gerookte zalm, omelet, edamame, scampi, kip
- truffel of notenolie: lekker bij kaas
- balsamicoazijn: lekker bij kaas, rauwe ham
- yoghurt: lekker bij kip, gekookte ei
Uiteraard zijn deze lijsten niet eindig en kan je zoveel combineren als je wilt. Vaak is bij de salade bij mij een resultaat van wat ik nog in de koelkast heb liggen. Een kwestie van uitproberen dus. Doe de dressing in een apart potje als je de salade meeneemt naar je werk.