Eigenlijk gaat het bij dit gerecht om de marinade. Koop vanaf nu geen gemarineerd vlees meer, want daar zitten allerlei kleur-en smaakstoffen in en vooral ook heel veel suiker in. Zelf maken is heel simpel, veel gezonder, lekkerder en je kan niet veel mis doen. Ga je voor spicy, zoet, of oosters, of …. leef je uit!
Wat heb je nodig?
- kipstukken (vleugels, bouten of drumsticks, maakt niet uit)
- paar teentjes knoflook
- 2 rode uien
- paar takjes rozemarijn
- 1 citroen en/of sinaasappel
voor de marinade:
- olijfolie
- 1 eetl. paprikapoeder
- 1/2 eetl. worcestersauce
- 1 eetl. honing
- 2 eetl. sherry of witte wijn
- 1 eetl. sesamzaadjes
- 1/2 – 1 eetl. chilivlokken
- vers gemalen peper
De hoeveelhden komen niet zo nauw. De olijfolie is de basis en daar voeg je zelf naar smaak de ingredienten aan toe. Wil je het extra spicy, gebruik dan meer chilivlokken en/ of verse chili peper. Liever zoet, doe er er dan nog wat honing bij en vervang de citroen door een sinaasappel….
Hoe begin je er aan?
- Doe de ingredienten voor de marinade in een ovenschaal en meng goed.
- Pel en plet de knoflook en doe dit bij de marinade. Doe ook de rozemarijn erbij.
- Doe de kip erbij en wrijf de marinade goed in. Laat een uurtje intrekken. Lieven nog langer, dus als je het ochtend of de avond ervoor al kunt maken is het nog beter.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Schil de ui en snij in kwarten en doe ze bijde kip.
- Snij de citroen en/of sinaasappel in kwarten of schijfjes, knijp wat sap uit over de kip en doe de stukken erbij.
- Zet in de oven en laat goed gaar worden. Halverwege even keren en de marinade over de kip scheppen.
Heerlijk met aardappels uit de oven en een simpele groene salade.