Ga terug

Courgette op Napolitaanse wijze (Zuccine alla scapece)

Laat de courgette vóór het bakken eerst een paar uren drogen in de oven om wat overtollig water te laten verliezen. Dan worden ze extra krokant tijdens het bakken. Gebruik verder zoveel mogelijk verse kruiden en maar de marinade ruim van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Het is lastig om de exacte hoeveelheden te geven. Vandaar dat we een lijstje met ingrediënten geven, maar niet de hoeveelheden. Proef vooral zelf regelmatig om de juist smaak te krijgen. Ga vooral op je eigen smaak af.
Gang: antipasti, Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: azijn, citroen, courgette, munt, olijfolie, oregano
Porties: 4

Ingrediënten

  • 3-4 courgettes
  • 50 ml olijfolie
  • paar eetlepels witte wijn azijn
  • citroensap (1/2 citroen)
  • paar blaadjes verse munt
  • 1 teentje knoflook
  • paar takjes verse oregano
  • grof zeezout / vers gemalen peper
  • arachide olie of een andere neutrale plantaardige olie om in te bakken/ frituren

Instructies

  • Was de courgettes en snij ze in schijfjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Leg ze op vetvrij bakpapier (enkele laag) en zet ze een paar uur in een oven van 75 graden om het overtollig water eruit te laten verdampen. Dit kun je ook doen in een voedseldroger.
  • Ondertussen kun je prima de marinade maken. Dan kunnen de smaken goed intrekken en daar wordt het alleen maar lekkerder van. Pel de knoflook en hak deze fijn. Haal de blaadjes van de takjes oregano en munt. Hou deze heel. Pers de citroen uit.
  • Doe nu de olie in een kom, voeg daar de citroensap aan toe en de knoflook en voeg daar nu net zoveel azijn aan toe als je zelf lekker vindt. Brengt verder op smaak met zout en peper. Doe er daarna de verse kruiden bij en laat afgedekt staan tot gebruik.
  • Als de courgettes iets zijn ingedroogd, verhit je een laagje olie in een lage pan.
    Frituur hierin de courgetteschijfjes en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  • Serveer op een mooie platte schaal. Leg de schijfjes erop en doe de marinade erover. Eventueel serveren met wat geraspte pecorino (persoonlijke toets, hoort eigenlijk niet ;)