Rosbief

Een goed stuk vlees op de juiste manier braden is nog niet zo makkelijk. Het aanschaffen van een vleesthermometer is eigenlijk ook geen overbodige luxe als je dit gerecht wilt gaan maken. Tenminste, als je houdt van een rosbief die vanbinnen nog wat rosé is. We marineren de rosbief aan de buitenkant met een korstje van mosterd en zwarte peper en maken er een sausje bij op basis van het braadbocht en rode wijn. `Zondagser` dan dit wordt het niet…

Wat heb je nodig?

  • een mooi stuk rosbief
  • mosterd
  • zwarte peper
  • boter om in aan te braden
  • scheutje olijfolie
  • scheutje rode wijn
  • klontje gewone boter

Hoe begin je er aan?

  1. Haal een halfuurtje voor het bereiden het vlees uit de koeling. het moet niet ijskoud zijn als je het gaat klaarmaken.
  2. Wrijf het vlees in met mosterd en zwarte peper.
  3. Verhit in een gietijzeren pan (die straks in de oven kan) een scheut olie en een flinke klont boter.
  4. Bak het vlees goed bruin aan alle kanten, zodat er een mooi korstje op zit.
  5. Verwarm de over voor op 180 graden.
  6. Zet de pan in de oven. Houd nu in de gaten dat het vlees vanbinnen een temperatuur moet hebben van 50 graden. Dan is ie nog mooi rosé. Even af en toe checken dus. Als richtlijn kun je ook nog uitgaan van 5 minuten per 100 gram, maar dat kan tricky zijn, omdat niet elk stuk vlees even dik is.
  7. Als het vlees goed is, pak je het in in folie en laat het even rusten. (zeker 10 minuten)
  8. Intussen kan je de saus maken: Neem de pan met het braadvocht en verhit dit opnieuw. Blus met een scheutje rode wijn.
  9. Op smaak brengen met peper en zout.
  10. Zeef de saus en voeg een klontje boter toe om de saus mooi te laten glanzen en te binden.
  11. Snij het vlees in dunne plakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.