Ga terug

Zelf verse ricotta maken

Gang: antipasti, Bijgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroen, melk, ricotta
Porties: 2

Equipment

  • food thermometer (optioneel)

Ingrediënten

  • 1 liter volvette biologische melk
  • 1/2 biologische citroen

Instructies

  • Doe de melk in een pan en zet op een laag vuurtje. Hang de food thermometer erin. We gaan de melk nu tegen de kook aanbrengen, Tot zo'n 90 graden.
  • Pers inmiddels de citroen uit. We gebruiken het sap van een halve citroen. Haal even door een zeefje zodat je ook echt alleen het sap hebt.
  • Als de melk op temperatuur is, doe je het citroensap erbij. Roer even heel kort met een houten lepel. Zet het vuur uit en doe een deksel op de pan. Wacht nu 10 minuten.
  • Doe intussen een kaasdoek of theedoek in een zeef. Je kunt de zeef voor het gemak in een grote kom hangen, zodat hij niet omvalt.
  • Als je ziet dat de melk volledig is gestremd, kun je gaan afgieten door de zeef. Giet voorzichtig de pan leeg. Wat je overhoudt in het doek is je ricotta.
  • Je kunt de ricotta nu zo dik/ dun maken als je zelf wilt. Laat je hem lang uitlekken en druk je al het vocht eruit, dan krijg je een hele vaste ricotta (zo maak je ook paneer). Laat je de ricotta minder lang uitlekken, dan blijft deze smeuïger. Aan jou de keuze.