Zelf garganelli met ei maken

Garganelli all’uovo fatti in casa

Garganelli zijn geribbelde pasta buisjes, maar niet zoals rigatoni of penne rigate. Die hebben namelijk de ribbeltjes in de lengte van het buisje lopen. Garganelli hebben de ribbeltje overdwars lopen. Dat is een typisch kenmerk van deze pastasoort. Daarnaast is de pasta gemaakt van vierkante deeglapjes van 4×4 cm. Door de lapjes diagonaal op te rollen over een gnocchi plankje krijg je deze vorm. Heel simpel dus.

En zoals bij vrijwel alle pastasoorten, zit er een verhaal achter de naam en/ of vorm. Nu dus ook… en aangezien ik het zelf altijd wel leuk vind om uit te pluizen waar de pasta en de naam vandaan komen, heb ik dat nu dus ook gedaan.

Over die kat die er met de vulling vandoor ging…

Het is een pastasoort die uit de regio Emilia Romagna komt. De stad Ferrara werd geregeerd door een rijke familie en zij hadden een kokkin die werkelijk alles kon maken met pasta. Op een dag was ze bezig met het maken van cappelletti in brodo. Ze had daarvoor lapjes van 4 x 4 cm gesneden. Ook de vleesvulling lag al klaar. Op een gegeven moment werd de kokkin afgeleid door een geluid dat van buiten kwam. De kokkin liep naar het raam om te kijken wat er aan de hand was. En toen gebeurde het…. een huisdier (vermoedelijk een kat) at een groot gedeelte van de vulling op. De kokkin maakte vervolgens met het resterende deel van de vulling nog wat cappelletti, maar had vervolgens nog behoorlijk wat deegvierkantjes over. Zo creatief als ze was heeft ze daar toen deze pastabuisjes van gerold.

Dit verklaart dus de afmeting. Omdat men de cappelletti van deeglapjes van 4×4 cm maakte, worden de garganelli ook nog steeds met deze afmeting gemaakt. Aangezien men voor het bereiden van het deeg in deze rijke regio vaak eieren gebruikte, worden de garganelli ook met ei bereid.

Door de deeglapjes over een geribbeld oppervlak te rollen, worden de naden meteen aan elkaar gelast. Omdat de ribbels overdwars lopen, leek het buisje op een slokdarm van een vogel: een garganel in het dialect. Daar is dus de naam van afkomstig.

Do it yourself

Het is pasta die mooi van vorm is en die je dus heel eenvoudig zelf kunt maken zonder dat je daar ingewikkelde machines voor nodig hebt. Een simpele pasta machine is al voldoende, maar zelfs dat hoeft niet. Ook wij maken de pasta lappen regelmatig met de deegroller.

Het plankje kan gewoon een gnocchi plankje zijn, maar bij de Dille & Kamille kun je speciale plankjes hiervoor kopen, waar ook het stokje al bij zit. Je kunt natuurlijk ook all the way alles zelf maken en dus ook het plankje zelf maken. Wikkel daarvoor om een houten plankje een metaaldraad (dat niet roest). Als een klosje touw. Je laat dan wel enige afstand tussen de draden.

Zelf garganelli met ei maken

Je kunt voor dit recept ook 100% bloem van tipo 00 gebruiken, mocht je geen semolina rimacinata in huis hebben. Het deeg wordt dan iets soepeler, maar het kan prima.
We gebruiken zelf een gnocchi plankje om de ribbels te rollen. Vroeger maakte ze iets dergelijks zelf: om een houten plankje werd een aantal keer een stuk metaaldraad gewikkeld. Alsof je een klosje touw oprolt. Maar dan met enige afstand tussen de "snaren". Op deze manier kun je zelf heel eenvoudig zelf een garganelli plankje maken. Gebruik wel metaaldraad dat niet roest.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bloem tipo 00, semolina
Porties: 4 personen

Equipment

  • pasta machine of deegrol om lappen te rollen
  • gnocchi plankje of ander plankje met ribbeltjes

Ingrediƫnten

  • 200 gr bloem tipo 00
  • 200 gr semolina rimacinata
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Meng de ingrediĆ«nten met keukenmixer of met de hand goed door. Als je met de hand kneed, maak dan van de bloem en het zout eerst een vulkaan en doe dan in het midden het losgeklopte ei en de olie. Start met je vingers in het ei te roeren en neem telkens wat bloem van de zijkanten mee. Op een gegeven moment is al het ei opgenomen en begint het op een deeg te lijken.
  • Kneed het deeg nog even heel stevig door, zodat het steeds soepeler wordt. Voeg geen vocht toe als je het te stug vindt. Dat komt later wel goed. Je kunt hooguit even je handen een beetje nat maken en dan weer verder kneden.
  • Wikkel nu de deegbal in vershoud folie en laat even rusten. Als je pas veel later de pasta wilt maken kun je het deeg nu in de koeling leggen, als je meteen aan de slag wilt, dan laat je het even een half uurtje ingepakt op je werkblad rusten.
  • Snij elke keer een stuk van het deeg en rol hier een mooie dunne lap van. Als je een machine gebruikt, dan rol ik zelf tot ongeveer stand 7. Bij mij is stand 9 het dunste, dus niet helemaal doorgaan tot de dunste stand. Ze blijven beter in vorm als je ze iets dikker laat.
  • Snij van de lappen vierkantjes van 4×4 cm.
  • Rol ze met een houten stok diagonaal op. Let het lapje op het gnocchiplankje en oefen een beetje druk uit zodat je ook daadwerkelijk mooie ribbeltjes krijgt. Let op: de ribbeltje moeten in de breedte lopen en niet in de lengte.
  • Laat ze even drogen voordat je ze gaat koken.
  • Kook de pasta altijd in ruim kokend water (1 liter per 100 gr pasta) en voeg veel zout toe als het water kookt. Kook de pasta in een paar minuten al dente.
  • Deze pasta wordt doorgaans met een rijke saus gegeten waar vlees en/of groenten in zit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.