Ga terug

Ravioli met ricotta in boter en salie

Een geweldig gerecht waar je absoluut hoge punten mee scoort! De zachte vulling van ricotta, basilicum en een vleugje munt en citroenrasp matcht geweldig met de smaakvolle pasta. Maak het helemaal af met een sausje van roomboter en salie. Simpel, maar het beste dat er bestaat!
Gang: Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, citroen, ricotta, salie
Porties: 4

Equipment

  • pastamachine om lappen te maken
  • ravioliplankje of steker

Ingrediƫnten

De pasta:

  • 200 gr semolina rimacinata
  • 200 gr bloem tipo 00 (fijne witte tarwebloem)
  • 4 eieren
  • snufje zout

De vulling:

  • 250 gr ricotta
  • paar blaadjes basilicum
  • 2 blaadjes munt
  • rasp van een halve biologische citroen
  • parmezaanse kaas
  • vers gemalen peper, zout

De saus:

  • flinke klont roomboter
  • 4-6 blaadjes verse salie
  • vers gemalen peper, zout
  • kookvocht van de pasta (niet weggooien dus!)
  • parmezaanse kaas of pecorino

Instructies

De pasta:

  • Meng van de ingrediĆ«nten voor de pasta een homogeen deeg. Wikkel in huishoudfolie en laat een half uurtje rusten op kamertemperatuur. Maak ondertussen de vulling.
  • Rol lange lappen met de pastamachine. Gebruik bloem om de lappen niet te laten plakken.
  • Leg op de lappen kleine hoopjes vulling, met een afstand van 3-4 cm. Als je een plankje of steker gebruikt, dan kan dat natuurlijk ook. Bestrijk de pasta tussen de hoopjes door met wat water, zodat de andere lap er goed op blijft plakken. Leg de ander lap erop en druk goed aan rondom de vulling. Druk alle lucht er goed uit, anders gaan ze straks kapot bij het koken.
  • Snij de vormen of gebruik een steker.

De vulling:

  • Doe de ricotta in een grote kom.
  • Nu komt het leuke: breng de vulling op smaak met de verse kruiden, parmezaanse kaas, peper en zout. Het is echt heel moeilijk om exacte hoeveelheden aan te geven, bovendien vindt niet iedereen munt lekker. Ga dus gewoon op je eigen smaak af. Dan komt het goed.

De saus:

  • Zet een grote pot met ruim water op. Breng het water aan de kook en voeg ruim zout toe. Wacht met de pasta erin te doen tot je saus klaar is.
  • Doe de klont boter met een scheut olijfolie in een grote lage pan en laat smelten op een laag vuurtje. Laat de boter vooral niet bruin worden! Doe de blaadjes salie erbij en laat de smaak goed intrekken.
  • Kook intussen de pasta. Als de pasta bijna klaar is, doe je een flinke schep kookvocht bij de boter. Roer goed en je ziet dat er soort romige emulsie ontstaat.
  • Giet de pasta NIET af, maar schep de ravioli voorzichtig bij de boter. Even goed husselen en afwerken met geraspte pecorino of parmezaanse kaas.