Ga terug
Recept afdrukken
2.89 van 62 stemmen

Zalige, felgroene en heerlijk geurende basilicumolie

Een heel eenvoudig recept, maar je zult versteld staan van het resultaat! zo mooi groen, heerlijk geurende en werkelijk zalig over vrijwel alle Italiaanse gerechten. Giet het in mooie flesjes en zet ze op tafel als er gasten komen. Je gasten zullen je meteen vragen naar het recept.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, olijfolie
Porties: 2 kleine flesjes (200 ml)

Equipment

  • zeef
  • IJsblokjes
  • kleine keukenmachine of blender of staafmixer

Ingrediƫnten

  • 40 blaadjes basilicum (steeltjes mogen eraan blijven)
  • 200 ml olijfolie
  • ijsblokjes

Instructies

  • Pluk de blaadjes, de kleine steeltjes kun je er gewoon aan laten zitten. Was ze goed.
  • Breng intussen een pan met water aan de kook.
  • Als het water kookt, zet je ook een kom met koud water en daarin veel ijsblokjes klaar.
  • Dompel de blaadjes basilicum hooguit 5 seconden in het kokende water. Dus echt erin en eruit. Doe ze daarna direct in het ijswater. Het blancheren zorgt ervoor dat de olie straks niet bitter gaat smaken en dat het vermalen veel makkelijker gaat. Het ijswater is om de mooie groene kleur te behouden. Op die manier krijg je straks een prachtige groene olie.
  • Leg de blaadjes op een schone theedoek en dep ze droog.
  • Doe in een kleine keukenmachine 200 ml olijfolie. Doe daarbij de geblancheerde blaadjes basilicum. Nu goed mengen tot je vrijwel geen stukjes blaadjes meer ziet, maar alleen een groene massa. Dit duurt een paar minuten.
  • Doe in een zeef een keukendoek en zet de zeef op een kom. Giet de olie door de zeef. Je vangt nu de restjes blaadjes op in de zeef en houdt een prachtige groene olijfolie over.
  • Giet over in een mooi flesje. Ik gebruik twee kleine flesjes. De een met een schenktuitje die ik vrijwel elke dag gebruik en de andere goed afgesloten in de koeling.