Ga terug

Spaghetti alle vongole

Een heerlijk eenvoudig gerecht dat bij elke visliefhebber hoge punten scoort. Neem wel even de tijd om de schelpen goed schoon te maken. Ze bevatten veel zand en dat wil je niet op je bord of tussen je tanden hebben...
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: peterselie, vongole
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 1 kilo vongole "verace"
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 wit uitje
  • 1/2 chilipepertje (hoeveelheid afhankelijk van de pikantheid van de peper)
  • 1 bosje peterselie
  • scheutje witte wijn
  • vers gemalen peper, zou, olijfolie

Instructies

Het schoonmaken van de vongole:

  • Laat de vongole voorzichtig een voor een "vallen" in een lage bak. Je zult zien dat er al meteen wat zand uitvalt en je kunt de slechte vongole al meteen eruit halen (die kapot of open zijn).
  • Doe ze in een grote kom met koud water waar je zout aan toevoegt. Ze komen nu weer tot leven waardoor er ook weer zand uitvalt. Laat ze minstens twee uur weken.
  • Spoel ze nu goed door onder stromend koud water.
  • Laat ze weer een voor een vallen in de lage bak. Ook nu valt er weer veel zand uit...
  • Breng nu alvast een hoge pan met ruim water aan de kook voor de spaghetti.
  • Doe de vongole in een andere hoge pan en breng ze aan de kook. Je voegt geen water of kruiden toe. Gewoon alleen de vongole. Er ontstaat nu kookvocht onderin de pan. Je kookt ze net zolang tot ze open beginnen te staan. Ze hoeven niet gaar gekookt te worden, dus de kooktijd is vrij kort.
  • Als de schelpen open beginnen te staan, giet je ze af door een vergiet met een doek erin. Zet er een bak onder en vang het kookvocht op!!! Je zult zien hoeveel zand er nog in de doek achterblijft. Het kookvocht is nu prachtig zonder zand. Dit gaan we gebruiken voor de saus.

De bereiding:

  • Terwijl de vongole koken kun je vast de look, peterselie, uitje en chilipeper heel fijn hakken.
  • Doe de fijngehakte groenten/kruiden in een ruime pan waar je een flinke scheut olijfolie warm hebt gemaakt. Zet op een laag vuurtje, anders verbrandt de knoflook.
  • Als het water kookt doe je zout in het water en doe je spaghetti erin. Zet de timer 1 minuut minder dan op de verpakking om er zeker van te zijn dat de pasta straks al dente is.
  • Als de pasta bijna klaar is, doe je de vongole bij de olie met kruiden/groenten. Verwijder de lege en dichte schelpen.
  • Voeg een flinke scheut kookvocht toe.
  • Voeg een scheut witte wijn toe.
  • Laat even goed warm worden. Als de pasta klaar is, schep je de pasta uit het kookwater bij de vongole.
  • Goed husselen en afwerken met een scheut olijfolie en nog wat fijngehakte peterselie.