Ga terug

Parmigiana di melanzane

Omdat we de plakken aubergine eerst goed laten uitlekken, is het beter om met dit gerecht een halve dag van tevoren te beginnen. Intussen kun je de saus maken. Heb je weinig tijd? Leg dan een zwaar gewicht op de plakken, zodat het vocht er sneller uitloopt. Sla je deze stap over, dan loopt het vocht er tijdens het bakken uit en wordt je parmigiana heel waterig.
Verder zijn er verschillende manieren om de aubergine te bereiden. alleen met een laagje bloem en dan frituren, of een door een beslag halen van bloem en bruiswater en dan frituren. wij hebben in dit geval voor het laatste gekozen. Dit geeft een nog wat rijkere smaak aan je parmigiana.
Gang: antipasti, Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, parmezaanse kaas, tomaten
Porties: 4

Ingrediƫnten

Voor de aubergines:

  • 4 grote aubergines
  • zout
  • ca 200 gr bloem
  • ijskoud bruiswater (spa rood)
  • 1 liter olie om in te frituren (arachide olie)

Voor de saus:

  • 1 grote fles passata (ca 750 ml)
  • verse tijm en basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui
  • 1 wortel
  • parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella

Instructies

Aubergines:

  • Snij de aubergines in de lengte in dikke plakken van ca 1 cm. Leg ze dakpansgewijs in een vergiet en strooi over elke laag wat zout. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de aubergines gaat lopen. Zet het vergiet in een bak zodat het vocht weg kan. Heb je weinig tijd? bedek de aubergines dan met een theedoek en leg daar wat zware boeken op. Dan gaat het wat sneller. Laat de aubergines een halve dag op deze manier uitlekken.
  • Je kunt nu ondertussen de saus maken (zie hieronder)
  • Als de aubergines zijn uitgelekt, dan spoel je ze kort af, zodat het overtollige zout eraf gaat. Dep ze goed droog.
  • Maak van de bloem en bruiswater een dun beslag dat ongeveer de dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Kruid met wat peper en een klein beetje zout.
  • Leg de aubergines in het beslag en meng goed zodat elke plak met wat beslag is bedekt.
  • Verhit intussen de arachide olie in een lage pan.
  • Frituur de plakken in de olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de plakken goed afkoelen voordat je ze verder gaat gebruiken.

De saus:

  • Pel en snipper de ui en knoflook heel fijn. Schil de wortel, maar laat deze heel (!)
  • Fruit in wat olie de knoflook, het uitje en doe daar wat verse tijm bij.
  • Doe de passata erbij en de wortel. De wortel geeft de saus een zoete smaak en halen we er aan het einde gewoon weer uit.
  • Laat een uurtje pruttelen en doe er aan het einde wat verse basilicum bij.

Het stapelen:

  • Laat de plakken en de saus eerst goed afkoelen. Doe je dit niet, dan wordt alles heel zacht en week.
  • Begin met een klein beetje saus, dan een laagje plakken en daarna wat parmezaanse kaas. Herhaal dit tot alle plakken op zijn. Eindig met een laagje saus
  • Over het laatste laagje saus kun je nu wat mozzarella en verse basilicum doen.
  • Bak in de oven op 180 graden totdat de parmigiana goed heet is. Serveer met nog wat extra basilicum.