Ga terug

Crostata met kastanjemeel, verse vijgen en "frangipan"

Crostata con farina di castagna, fichi freschi e mandorle
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: amandelen, vijgen

Equipment

  • rechthoekige bakvorm

Ingrediënten

Het deeg:

  • 100 gr bloem
  • 75 gr kastanjebloem
  • 60 gr suiker
  • 80 gr boter
  • 1 ei

De vulling:

  • 50 gr amandelmeel
  • 1 eiwit
  • 1/2 biologische citroen (schil!)
  • 1 eetlepel caramel of hazelnoot siroop (MONIN) of Amaretto

Topping:

  • 10 verse vijgen

Instructies

Het deeg:

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een ruime kom en kneed snel tot een homogene bal.
  • Wikkel in vershoudfolie en leg een half uurtje in de koeling.

De vulling:

  • Meng de ingrediënten voor de vulling tot een homogene massa. Van de citroen gebruiken we dus alleen de schil en niet het sap.

De taart maken:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Vet de vorm in en doe er wat bloem in. Schud de vorm zodat de bloem overal zit. Klop het overtollige eruit.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tussen twee stukken vershoudfolie. Dan blijft het niet aan je roller plakken. Je kunt ook telkens een klein stukje deeg pakken en dat in de vorm drukken. Het mag er wat rustiek uitzien.
  • Als de vorm bekleed is met deeg, schep je de vulling erin. verdeel gelijkmatig.
  • Snijd de vijgen in stukje en bedek de vulling met de vijgen. Ik heb de vijgen geschild, omdat wij het groene type hebben en die schil is wat dikker er stugger. de donkerpaarse vijgen hebben dat minder en daarvan kun je ook de schil prima gebruiken.
  • Bak de taart in 20-30 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en verwijder de vorm.