Ga terug

Bomboloni con lievito madre - Donutbollen met desem

Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: desem, kaneel
Porties: 6 bollen

Equipment

  • frituurpan of ruime pan om in te frituren

Ingrediënten

  • 100 gr tipo 00 bloem of patentbloem
  • 100 gr Manitoba bloem of anders kun je ook patent/00 bloem gebruiken
  • 75 gr actief desem of anders 2 gr droge gist
  • 30 gr gesmolten/ hele zachte boter
  • 1 ei
  • 35 gr fijne suiker
  • 80 ml melk
  • druppels vanille extract
  • snufje kaneel
  • arachide olie om in te frituren

Instructies

Deeg met desem: begin (het liefst) de dag ervoor

  • Zorg er altijd voor dat je desem goed actief is. Dus van tevoren minimaal twee keer gevoed.
  • Doe de melk bij het desem en roer voorzichtig tot de melk door het desem is opgenomen.
  • Zeef boven een mengkom de bloem. Doe de melk met het desem erbij en roer/ kneed goed. Dit gaat het beste met een machine.
  • Doe dan het ei erbij en wacht tot het is opgenomen. Voeg dan de boter, de vanille en een snufje kaneel toe. Kneed zeker 10 minuten goed door.

Het vormen van de balletjes:

  • Vorm een mooie bal en zet wat spanning op de bal door de bal naar je toe te "trekken" over het aanrechtblad. Leg de bal in een ingevette kom en dek af. Laat even een uurtje rusten.
  • Vorm nu balletjes: verdeel het deel in 6 porties en ga hetzelfde te werk als net. Rol de balletjes over het aanrechtblad en zet er spanning op door ze wat naar je toe te trekken. Leg ze in een ingevette bak en dek af met huishuisfolie.
  • Laat de balletjes rijzen op een warme plaats (ca 28 graden) tot ze zijn verdubbeld. Een oven die uit staat, maar waarvan je het lampje aandoet is een ideale omgeving om ze te laten rijzen.

Het bakken en serveren:

  • Verhit een pan met neutrale olie (arachide) tot 170 °C.
  • Bak de bomboloni goudbruin. Keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Nu kun je helemaal losgaan. wil je ze simpel met bv poedersuiker, of rol ze direct na het bakken door een mengsel van suiker en kaneel.
  • Je kunt ze ook vullen met jam, nutella of banketbakkersroom. Vul een spuitzak en maak in de zijkant een gaatje met het tuitje en spuit voorzichtig wat vulling erin.