Ga terug
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

Torta tenerina

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chocolade
Porties: 8

Equipment

  • springvorm van 24 cm

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocolade >70% cacao
  • 100 gr zoute boter
  • 4 eieren
  • 90 gr fijne suiker
  • 3 eetlepels volle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op stand met boven- en onderwarmte op 170°C
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet en bebloem de ring van de springvorm.
  • Hak de chocolade fijn en smelt deze au bain mairie.
  • Doe de boter erbij. Zodra alles gesmolten is van het vuur halen.
  • Ondertussen de eieren splitsen. In de ene kom doe je de dooiers, in de andere kom doe je de eiwitten.
  • Doe in elke kom de helft van de suiker. Klop nu de eiwitten stijf in pieken.
  • Klop de dooiers schuimig. Doe dit net zo lang tot de hoeveelheid is verdubbeld en de massa lichtgeel is. dit duurt ongeveer 3 minuten.
  • Doe het chocolademengsel bij de dooiers en meng goed. Doe ook de melk erbij. Goed mengen.
  • Doe nu de eiwitten voorzichtig bij het chocolademengsel. "vouw" als het ware de eiwitten erdoor. vooral niet te hard kloppen, dan klop je alle lucht er weer uit.
  • Als het mengsel mooi glad is, doe je het in de springvorm. Zet in de oven voor 25 minuten.
  • Nu komt het: check na 25 minuten of hij gaar is, of liever gezegd: of hij nog niet gaar is. Check dit met een satéprikker. Je haalt hem uit de oven als de satéprikker nog vochtig is als je hem eruit haalt.
  • Laat afkoelen. Haal dan de springvorm eraf en bestrooi met suiker.