Haal het deeg ongeveer 5-6 uur voordat je wilt bakken uit de koeling. Verdeel het deeg in 6-8 gelijke stukken. Maak er mooie strakke bolletjes van: vouw alle randen naar binnen zodat je een bolletjes krijgt. Druk de naad aan de onderkant goed aan zodat er geen opening zit. Rol de bol met je handpalm over je werkblad en creëer daarbij wat wrijving. Gebruik dus weer geen bloem. Trek de bol over het werkblad naar je toe, waarbij je het oppervlak nog meer onder spanning zet. Doe de balletjes in een bak die je licht invet en dek af. Hou voldoende ruimte tussen de ballen.
Laat nu nog 4 uur rijzen op kamertemperatuur. Na 2 uur, als je ziet dat ze vrij ver uitgezakt zijn, bol je ze nog een keer op. Doe dat dit keer door ze alleen even over je werkblad naar je toe te trekken met twee handen. Je wilt er zoveel mogelijk lucht in houden, dus ga vooral niet opnieuw kneden of vouwen. Leg ze weer terug en laat ze nog 2 uur rijzen. De balletjes zijn goed als ze zichtbaar in volume zijn toegenomen en vol met luchtbellen zitten. Als je er met je vinger op drukt, veert de afdruk langzaam terug. Als je dit hebt, dan zet je ze terug in de koeling. Ze zijn eigenlijk klaar om te bakken.
Intussen kun je de saus en het beleg klaarmaken. Denk aan een eenvoudige tomatensaus of verse kleine tomaatjes, mozzarella, gebakken aubergine, porchetta, prosciutto crudo etc. Kijk op onze site voor suggesties voor saus en beleg.
Verwarm de oven voor op de hoogte stand en liefst met pizzasteen erin. Laat de oven 45-60 minuten voorverwarmen. Hoe heter, hoe beter. Ondertussen kunnen we aan de slag met het deeg.
Gebruik met name je handen voor het maken van de bodem en géén deegroller. Anders rol je namelijk de lucht er weer uit en is al je werk voor niets geweest. Bestuif je werkblad met bloem en leg de lap erop. Rek het deeg eerst wat uit met je handen. van binnen naar buiten. De rand laat je zoveel mogelijk onbewerkt, want we willen die dikke fluffy korst. De rand dus vooral niet platdrukken. Werk met gespreide handen. Je kunt zo delen dunner maker, of juist dikker laten en de vorm bepalen. Terwijl je dit doet, draai je de pizza met je handen. Hou de buitenste rand wat voller.
Heb je een houtoven of een pizzasteen? Leg de pizza dan met behulp van wat semolina alvast op de schep. Daarna kun je de pizza gaan beleggen. Gebruik je een oven zonder steen, dan kun je de pizza direct op de bakplaat vormen. Gebruik hiervoor wat olie in plaats van bloem.
Beleg nu de pizza naar keuze. Laat de randen zoveel mogelijk vrij. Bak de pizza totdat de randen goudbruin zijn.