Ga terug

Risotto met eekhoorntjesbrood en oesterzwammen

Risotto con funghi porcini.
Je kunt voor dit gerecht verse eekhoorntjesbrood gebruiken of anders zijn gedroogde ook een goed alternatief. Laat ze dan de ochtend al goed weken en spoel ze eerst goed af om eventueel zand te verwijderen.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, porcini
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 400 gr risotto arborio of carnaroli
  • 2 liter bouillon van groente of porcini (mag van blokje)
  • klontje boter
  • 2 eetlepels parmezaanse kaas
  • 1 klein uitje
  • scheutje witte wijn
  • 400 gr paddestoelen (hoeveelheid naar smaak)
  • 3 takjes peterselie
  • olijfolie, peper, zout

Instructies

  • Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en laat warm worden. Zet het vuur halfhoog.
  • Snipper het uitje heel fijn en doe deze in de warme olie. Laat glazig worden, maar niet bruin!
  • Doe de risotto erbij. Laat even staan en goed warm worden. Ook de risotto moet wat glazig worden.
  • Blus met een scheut witte wijn. Roer goed door met een hout lepel.
  • Voeg nu elke keer een scheut bouillon toe als je ziet dat het vocht bijna verdampt is. Blijf roeren. Door het roeren komt de zetmeel vrij en wordt de risotto extra smeuiig.
  • Maak ondertussen de paddestoelen schoon en snij in stukjes. Hak de peterselie fijn.
  • Bak de paddestoelen in wat hete olijfolie. Doe er de fijngehakte peterselie bij. Blus ook even met een klein scheutje witte wijn. Wil je het extra feestelijk? Blus dan met een sterke drank en flambeer de paddestoelen. Laat de alcohol uitbranden.
  • Als de risotto bijna gaar is, voeg je de paddestoelen toe en ook het bakvocht. Meng goed.
  • Voeg een klontje boter toe en de parmezaanse kaas.
  • Zet het vuur uit en laat nog even een paar minuten zo staan.
  • Serveer met wat extra peterselie en wat geraspte parmezaanse kaas.
  • Ook heel lekker met doperwtjes erdoor.