Ga terug

Groene vegetarische lasagne met ricotta, spinazie en tomaat

Lasagne verde con ricotta, pomodoro e spinaci
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: ricotta, spinazie, tomaten
Porties: 6

Equipment

  • pasta machine

Ingrediƫnten

Groene lasagne bladen:

  • 300 gr bloem tipo 00
  • 200 gr semolina
  • 4 eierdooiers
  • 1 heel ei
  • 250 gr verse spinazie
  • zout

Ricotta:

  • 750 gr ricotta (3 kuipjes)
  • 250 gr spinazie
  • 5 blaadjes munt
  • 5 blaadjes basilicum
  • 1 biologische citroen
  • geraspte parmezaanse kaas of pecorino romana ook nodig voor de afwerking straks
  • olijfolie, peper, zout

Tomatensaus:

  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 gedroogde tomaatjes
  • 6 verse tomaten
  • 1 grote fles passata (750 ml)
  • oregano
  • olijfolie, peper, zout

Instructies

Tomatensaus:

  • Start eerst met de tomatensaus zodat deze kan pruttelen terwijl je straks verder aan de andere stappen begint.
  • Maak de groenten schoon en snij ze klein.
  • Doe olijfolie in een grote pan en laat hierin de ui, knoflook, wortel en bleekselderij zweten. Niet te hard laten bakken.
  • Snij de gedroogde tomaatjes heel fijn en voeg ze toe.
  • Pel de tomaten door ze in te kerven en even in kokend water te dompelen. Snij ze in stukjes en doe ze bij het groentenmengsel.
  • Voeg wat gedroogde oregano, peper en zout toe.
  • Voeg de passata toe. Doe er eventueel wat water bij. Laat nu een uurtje pruttelen.

Het pastadeeg maken:

  • Tip: Doe ook meteen de spinazie die je voor de ricotta gebruikt in de pan, dat scheelt weer werk straks. Was indien nodig de spinazie en doe in een pan met wat olijfolie. Goed kruiden met peper en zout. Laat slinken en afkoelen. Druk zoveel mogelijk vocht eruit. Hak heel fijn met mes of keukenmachine. De helft gebruiken we dus nu voor de lasagnebladen en de andere helft gaat door de ricotta.
  • Doe de twee soorten bloem op je werkblad. maak een kuil en doe daarin de dooiers en het ei. Voeg een flinke theelepel zout toe.
  • Voeg de helft van de spinazie toe en meng goed tot een gladde bal deeg. Wikkel in folie en laat rusten in de koeling.

De ricotta maken:

  • Doe de ricotta in een grote kom en roer los met een vork.
  • Roer de andere helft van de fijngehakte spinazie erdoor.
  • Hak de kruiden heel fijn en voeg ze ook toe.
  • Breng nu goed op smaak met citroenrasp (geen sap!), peper, zout, olijfolie en geraspte kaas. Meng goed.

De lasagnebladen maken en voorkoken:

  • Het is echt aan te raden om lasagnebladen voor te koken. of je ze nu vers maakt of gedroogd koopt. Anders onttrekken de bladen teveel vocht aan de saus om te garen en daardoor wordt de lasagne veel minder smeuiig. Tja, extra werk, maar wel de moeite...
  • Zet vast een grote pan met water op het vuur met een flinke hoeveelheid zout. Hierin gaan we de bladen voorkoken.
  • Haal het deeg uit de koeling en draai er lappen van op de een na dunste stand. Snij ze op maat.
  • Als het water kookt kunnen de bladen voorgekookt worden. Kook er niet teveel tegelijk anders gaan ze aan elkaar plakken. Laat ze even drogen op een rekje of leg ze op een schone theedoek. Kook op deze manier alle bladen voor.

En dan nu het stapelen:

  • Doe in een ovenschaal een laagje tomatensaus. Begin hier altijd mee anders plakt de onderste laag lasagne aan de schaal.
  • Bedek met lasagnebladen.
  • Smeer er een laagje ricotta over.
  • Doe er wat tomatensaus over.
  • Strooi er wat geraspte parmezaanse kaas of pecorino over.
  • Dek af met een laagje lasagnebladen. Herhaal nu elke keer met een laagje ricotta, tomatensaus en kaas tot de schaal vol is.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de lasagne in de oven. Eerst met folie en het laatste kwartier zonder folie. Bak de lasagne in 30-45 gaar. Controleer even in het midden of de lasagne goed heet is.