Zoals altijd: kook de pasta pas als de saus klaar is. Zet wel vast ruim water met een flinke snuf zout op.
Snij de aubergine in blokjes.
Verhit in een lage pan een flinke laag neutrale olie. Laat goed heet worden en frituur de blokjes aubergine hierin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snij de tomaatjes doormidden. maak de knoflook schoon en snij ook doormidden.
Verwarm de knoflook in wat olijfolie en voeg daarna de tomaatjes toe. Laat ze even goed zacht worden.
Voeg nu de tomaten uit blik toe en kruid goed met peper en zout. Laat even goed pruttelen. Dit is het moment dat de pasta in de pan kan.
Doe de helft van de aubergine in de saus. Hou de rest apart als garnering over de pasta.
Gier de pasta af en doe bij de saus. Goed mengen en doorwarmen.
Doe de pasta op de borden en garneer met de overgebleven aubergine, geraspte ricotta salata en verse basilicum.