Ga terug

Pane Materana: een typisch brood uit Matera van desem

Ingrediƫnten

  • 600 gr semola rimacinata fijnste maling tarwegriesbloem
  • 180 gr actief desem evt. ook van semola, anders tipo 00 of patentbloem
  • 400 ml water
  • 12 gr zout

Instructies

Deeg maken:

  • Doe de semola met het water en het desem in de mengkom en kneed goed tot een homogene massa. Ik doe dat met een keukenmachine, maar het kan ook met de hand.
  • Dek de kom af en laat het ongeveer een uur rusten. In deze tijd kunnen de gluten alvast hun werk doen.
  • Voeg het zout toe en kneed nog een aantal minuten goed door.

Rijzen en Stretch & folds:

  • Haal het deeg uit de mengkom en doe het in een ruime bak.Start nu met de stretch & folds. Dit is het naar binnen vouwen van het deeg. Je rekt het deeg aan de bovenkant iets uit en vouwt het naar de andere kant. Draai de kom een kwartslag en doe nu weer hetzelfde. Doe dit tot alle zijden zijn uitgerekt en teruggevouwen. Dek de kom goed af en laat en half uur rusten. Herhaal de stretch & folds 3 keer, elk half uur. Deze fase neemt dus 1,5 uur in beslag.
  • Na de laatste stretch and fold laat je het deeg nog 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Het deeg voorvormen: doe wat semola op het werkblad en leg hier de bal deeg op. Maak er voorzichtig een soort rechthoekige lap van. Vouw de bovenste zijde tot 2/3 naar binnen. Niet aandrukken, behalve de randen.Doe dit ook met de andere zijden. Je krijgt een soort bol envelopje. Leg het deeg terug in de kom en dek het goed af. Zet een nacht in de koelkast.

Bakken:

  • Haal `s ochtend het deeg uit de koelkast en laat het ongeveer in 2 uur op kamertemperatuur komen. Verwarm na een uur de oven voor op 270 graden. de oven moet goed heet zijn. Heb je een pizzasteen? verwarm die dan meteen mee.
  • Bebloem je werkblad en leg het deeg er voorzichtig op. Maak grofweg met je vingertoppen een rechthoekige lap. Bewerk het vooral niet teveel. Vouw het deeg zoals aangegeven in de video.
  • Als de oven op temperatuur is kan het brood erin. Doe bloem op een broodschep en leg het op de bakplaat/ pizzasteen. Zorg voor stoom in de oven door de zijkanten te besproeien met water, of een vuurvast schaaltje met ijsblokjes of water erbij te zetten.
  • Bak het brood als volgt:15 minuten op 250 graden met stoom. 15 minuten op 200 graden zonder stoom (verlaag de temperatuur naar 200 graden en doe de oven open om de stoom te laten ontsnappen. )15 minuten op 180 graden zonder stoom.
  • Haal het brood uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster, of zet het brood rechtop. Laat het in ieder geval niet afkoelen op een plank, want dan wordt de onderkant zacht.