Farinata di ceci - Farinata van kikkererwten
Wederom een eeuwenoud recept uit de regio Toscane.
Voorbereidingstijd10 uur uur
Bereidingstijd20 minuten min
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kikkererwten, rozemarijn
Porties: 4
- 100 gr kikkererwten bloem (farina di ceci)
- 300 ml water
- 15 ml olijfolie
- 25 ml olijfolie voor het invetten
- 1 takje verse rozemarijn
- 1/2 theelepel zout
Zeef de bloem boven een kom.
Doe al roerend het water erbij. Als er nu schuim ontstaat, dit er afscheppen.
Zet afgedekt in de koeling voor minimaal 5 uur, maar nog makkelijker is de hele nacht. Roer ondertussen nog een paar keer goed door en schep het schuim eraf.
Verwarm de oven voor op 250-270 °C. Je kunt ook de restwarmte van een houtoven of BBQ gebruiken. Als het maar goed heet is. Gebruik de stand met onder en bovenwarmte.
Vet de bakvorm in met de olie. Dit mag dus best wel veel zijn
Roer op het laatste moment de olie, het zout en de fijngehakte rozemarijn door het beslag en schenk het beslag in de vorm. Verdeel eventueel gelijkmatig met een vork.
Als de oven goed heet is, zet je de bakvorm op de bodem van de oven.
Bak de farinata 10-15 minuten tot de bovenkant droog en goudbruin is.