Ga terug

Farinata di ceci - Farinata van kikkererwten

Wederom een eeuwenoud recept uit de regio Toscane.
Voorbereidingstijd10 uur
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kikkererwten, rozemarijn
Porties: 4

Equipment

  • lage bakvorm van ca 30cm (lage pan die in oven kan mag ook)

Ingrediënten

  • 100 gr kikkererwten bloem (farina di ceci)
  • 300 ml water
  • 15 ml olijfolie
  • 25 ml olijfolie voor het invetten
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Doe al roerend het water erbij. Als er nu schuim ontstaat, dit er afscheppen.
  • Zet afgedekt in de koeling voor minimaal 5 uur, maar nog makkelijker is de hele nacht. Roer ondertussen nog een paar keer goed door en schep het schuim eraf.
  • Verwarm de oven voor op 250-270 °C. Je kunt ook de restwarmte van een houtoven of BBQ gebruiken. Als het maar goed heet is. Gebruik de stand met onder en bovenwarmte.
  • Vet de bakvorm in met de olie. Dit mag dus best wel veel zijn
  • Roer op het laatste moment de olie, het zout en de fijngehakte rozemarijn door het beslag en schenk het beslag in de vorm. Verdeel eventueel gelijkmatig met een vork.
  • Als de oven goed heet is, zet je de bakvorm op de bodem van de oven.
  • Bak de farinata 10-15 minuten tot de bovenkant droog en goudbruin is.