Verse vijgen met rauwe ham en geitenkaas

Voilà, als dit geen zomer op je bord is, dan weet ik het ook niet meer. Een heerlijk gerecht dat je als lunch kan eten, maar ook als hapje bij een lekker glas wijn kunt serveren en je kan er ook een zoete variant van maken. Het het leuke is, je hoeft er geen pan voor uit de kast te halen en het is dus echt in enkele minuten klaar. Kleine moeite, groot effect zullen we maar zeggen…Aan het einde van het recept staan nog enkele suggesties voor variaties. Voor welke variant ga jij?

Wat heb je nodig?

  • Verse vijgen (ongeveer 3 pp)
  • Plakjes rauwe ham (Parma, San Daniele). Neem voor elke vijg 1 plakje
  • Geitenkaas
  • Honing
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Basilicum

Hoe begin je er aan?

  1. Neem een mooie houten plank om de vijgen op te serveren;
  2. Snij de vijgen in kwarten, maar snij ze niet helemaal door. Vouw ze open en leg ze op de plank;
  3. Drapeer de plakjes ham over de vijgen;
  4. Brokkel de geitenkaas erover;
  5. Maak een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn en honing. Proef af en toe en volg je eigen smaak;
  6. Druppel de dressing erover en serveer nog wat extra apart in een kommetje;
  7. Garneer met wat blaadjes basilicum.

Suggesties:

  • Vervang de geitenkaas door ricotta
  • Vervang de vijgen door meloen
  • Voor vegetariërs kun je de ham vervangen door gegrilde dunne plakjes aubergine
  • Serveer met wat walnoten of pijnboompitten
  • Voor een zoete variant kun je dus de geitenkaas vervangen door ricotta, laat de ham achterwege, maar druppel er wat honing over en serveer met walnoten en/of pistachenoten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.