“Ventosolare” en “Borgosolare”: dubbel genieten ‘under the Puglian sun’

Villa en b&b in Puglia voor degene die rust willen òf juist een strategische plek willen om eropuit te trekken.

“Voor ons is een verblijf een succes als we ons er thuis voelen…”

Wanneer is voor jullie een verblijfplaats een succes? Voor ons is dat heel duidelijk: het moet er uiteraard aantrekkelijk uitzien, schoon zijn, maar wat vaak wordt onderschat…. je moet je er thuis voelen! Het is uiteindelijk toch je verblijfplaats voor een aantal dagen of weken. Dat gevoel van huiselijkheid en op je gemak voelen heb je meteen bij “Ventosolare” en “Borgosolare”: een villa en b&b in Puglia. Ventosolare is een prachtige villa aan de rand van het historisch centrum van Specchia. Borgosolare is een driesterren b&b in het historisch centrum van Specchia. voor ieder wat wils dus.

Even over de locatie: dieper in de hak van de laars gaat het bijna niet worden. Specchia ligt in Salento onder Lecce en twee andere grote bekende steden in de buurt zijn Gallipoli en Otranto. Je vliegt dus op Bari of Brindisi en trekt met een huurauto diep het mooie Salento in. richting Specchia.

Daar wacht de superlieve gastvrouw Assuntina je op…. Een gastvrouw met passie voor haar villa en b&b en je onmiddelijk thuis laat voelen. Zij was ook de eerste die in Specchia deze b&b oprichtte. Een vakvrouw die weet hoe ze gasten moet ontvangen dus en dat merk je aan alles.

Ventosolare: voor degene die rust en luxe willen voor het hele gezin.

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om een luxe villa te vinden in Puglia. Er zijn er heel veel. Het probleem is vaak dat deze niet geschikt zijn voor grotere families en als dat wel zo is, dan betaal je vaak de hoofdprijs. Ventosolare is een mooie villa met 4 kamers en een zwembad en daarmee geschikt voor zeker 8-10 personen. En ook nog eens zeer goed betaalbaar. Uiteraard moet je een huurauto hebben om er te komen, maar eenmaal op de plaats van bestemming kun je prima te voet naar het historisch centrum voor wat kleine boodschappen, een aperitief of diner. Persoonlijk vind ik dat eerlijk. Als ik eenmaal op de plaats van bestemming ben, wil ik niet voor alles de auto te hoeven nemen.

Ventosolare is een villa met een verhaal en dat maakt het autentiek en extra mooi. Het is een oude gerestaureerde boerderij uit de 19e eeuw. Het land erom heen werd vooral gebruikt om graan en tabak te verbouwen en het inkom gedeelte werd vroeger gebruikt voor het drogen van de tabak. Het mooie van Ventosolare is dat oude elementen zijn bewaard gebleven en dat de eigenaars met de renovatie hebben gezorgd voor voldoende modern comfort, rekening houdend met duurzaamheid: zowel elektriciteit als heet water woren opgewekt met zonneenergie.

Het terrein is ommuurd met een indrukwekkende en prachtige muur die de eigenaars eigenhandig hebben opgebouwd. Daardoor heb je meteen een fijn gevoel van privacy en veiligheid. Het fijne is eveneens dat de villa is gelegen op een ruim terrein, dus je hebt een enorm gevoel van ruimtelijkheid. Naast voldoende plaats voor auto`s, is er uiteraard een prachtig zwembad met buitendouche, verschillende hoekjes om zowel in de zon als in de schaduw te zitten en te eten en een moestuin. Dit is wat ik bedoel met thuiskomen…

Neem vooral een kijkje op de website

Borgosolare: een typisch Italiaanse b&b voor degene die eropuit willen.

Borgosolare is een typisch Italiaanse b&b in het historisch centrum van Specchia. Met typisch Italiaans bedoel ik: kleurrijk, super schoon, oog voor autentieke details en in gericht in de “arte povera” stijl: basic en toch elegant.

De b&b heeft 4 kamers en elke ochtend staat een heerlijk ontbijt te wachten. Wees niet verrast als daar een heerlijke zelfgemaakte crostate mele cotogne (kweepeer) op je staan te wachten.

“Wat mij beteft dé perfecte plek als je drukke badplaatsen wilt vermijden.”

Dit is een perfecte plek als je eropuit wilt of een strandvakantie wilt en de drukke badplaatsen wilt vermijden. De kust is namelijk echt heel dicht bij ( kun je vanit het dakterras zien) en door de strategische ligging kun je zowel naar meerdere badplaatsen aan de Ionische kust als de Adriatische kust. Ik zou dat perfect vinden omdat de Italiaanse badplaatsen in het hoogseizoen overladen zijn met toeristen en je hier heerlijk rustig kunt verblijven. Als je geen strandganger bent, dan zijn er heel veel mooie steden en plaatsen op vrij korte afstand. Denk aan Lecce, Gallipoli, Otranto en vergeet zeker Santa Maria di Leuca niet. Een van de mooiste uitzichtpunten en grotten die je gezien moét hebben als je daar toch bent.

Wat ik persoonlijk heel fijn vind in een b&b is dat er toch voldoende plek is om uit te rusten na een dag op pad of strand. Bij Borsolare is er zowel een dakterras als een binnenplaatsje. Beide met overkapping dus heerlijk koel in de zomer. Als ik nu nog niet je aandacht heb, neem dan vooral eens een kijkje op de website.

Speccia: prachtige “borgo” in Salento, de hak van laars.

Ben je de hele dag op pad geweest of heb je heerlijk uitgerust aan het zwembad, dan is het aan het einde van de middag/ begin van de avond tijd voor een “passeggiata” in Specchia: heerlijk slenterend door kleine gezellige straatjes en je ergens neerzetten voor een gelato artigianale of een heerlijke aperitivo. Mijn favoriete moment van de dag dus. En het zalige is dus dat je daarvoor niet de auto hoeft te nemen maar gewoon vanuit de villa of b&b naartoe kunt wandelen. Dat is dus goud waard. Het zit er vom met leuke plaatsjes waar je goed kunt eten voor een zeer goede prijs, gewoon iets kunt drinken en waar ze de beste belegde broodjes hebben van heel de streek.

Gastronomie

Ja het blijft een foodblog lieve mensen, dus dit onderdeel kan en mag niet ontbreken: de gastronomie. En ik zeg vooral gastronomie en niet “eten”, omdat het in Italie gaat om gastronomie: het totaal van het gerecht, de cultuur, de producten, de manier van bereiden, de aandacht enhet respect voor de geschiedenis van het gerecht. Het gaat om het totaalplaatje. In het autentieke zuiden van Salento vind je dat dus ook terug.

Orecchiette kennen we allemaal wel (vooral met cime di rapa) maar wij hebben daar voor het eerst mogen genieten van de geweldige zelfgemaakte “sagne `ncannulate” . Een typische pasta uit deze streek die volledig met de hand wordt gemaakt en bestaat uit een deel farina integrale en een deel gewone tarebloem. Het lijkt een beetje op een gedraaide lintpasta. Zoals alle pasta uit de cucina povera het zuiden van Italië wordt hierbij alleen water gebruikt en geen eieren. Je serveert de sagne met een klassieke saus van verse tomaten. Dit recept gaan we snel zelf ook proberen te maken en delen we uiteraard met jullie. Dus ga je naar Speccia, bestel dit dan van de kaart en geniet van een zalig verblijf in Ventosolare of Borgosolare!

A presto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *