Zoete tomaatjes rauw inmaken

Conservare pomodorini in barattolo

Hoe zalig is het wanneer je het hele jaar door kunt genieten van die heerlijke zoete kleine tomaatjes. Zolang het zomer is, zijn de tomaatjes die je op de markt of groenteboer koopt nog wel zoet, maar in de winter is dat vaak toch wel een ander verhaal. Tomaatjes inmaken en gebruiken in de winter is dé oplossing. Nu is dat wel makkelijker gezegd dan gedaan…. Een aantal jaar geleden kocht Pasqualino 30 kilo tomaten op de markt. 3 kisten vol. Dan moet je dus meteen aan de slag…. We wilden er geen passata van maken, maar pelati. Dus grote stukken ontvelde tomaat. Geweldig lekker om in de saus of pasta te verwerken. Minder geweldig als je op dat moment wat minder tijd hebt…

Wat een klus was dat.

Maar het heeft ons wel op het idee gebracht om tomaatjes in te maken die je dus niet hoeft te ontvellen. Dat gaat echt een stuk sneller en is geweldig lekker voor op de focaccia of door de pasta. Begin desnoods met een kilo en doe die in kleine potjes van 250 gram, dan heb je al 4 potjes voor de winter. Klinkt goed toch?

Zoete tomaatjes rauw inmaken

Een supersnelle manier om zoete tomaatjes in te maken voor de winter. Ontvellen en koken is niet nodig.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, tomaatjes

Equipment

  • grote pan om de potten in te steriliseren
  • potjes met nieuwe deksels (als ze al gebruikt zijn, dan trekken ze vaak moeilijk vacuum.

Ingrediënten

  • zoete kleine tomaatjes (datterini bv)
  • verse basilicum

Instructies

  • Zet grote pannen met water op en doe daar de potjes en de deksels in. Breng aan de kook en laat de potjes tenminste 20 minuten goed uitkoken.
  • Haal de potjes en deksels met een tang uit het water en laat ze afkoelen op een schone theedoek. Het water kun je in de pannen laten staan, daar gaan we straks de potjes terug in doen.
  • Sorteer de tomaatjes en haal de slechte eruit. Die kun je meteen gebruiken voor een saus.
  • Was de tomaatjes en snij ze doormidden. Haal de basilicum blaadjes van de steeltjes en was ze.
  • Verdeel nu de tomaatjes over de potjes. Vul ze niet tot de rand, maar laat een paar cm over. Druk ze goed aan om de lucht tussen de tomaatjes eruit te persen. Ze mogen best geplet worden, dat is niet erg. Doe er af en toe een blaadje basilicum tussen.
  • Draai de deksels erop. Zet ze nu weer terug in de pan met water en breng aan de kook.
  • Afhankelijk van de grootte van de potjes laat je de potjes 30-45 minuten koken.
  • Draai het vuur uit na 30-45 minuten. Laat ze afkoelen IN het water. Dit is echt heel belangrijk. Haal je ze eruit en zet je ze op een ander oppervlak, dan zullen de potjes onmiddellijk kapot springen.
  • Nu komt het belangrijkste: door de warmte staat het deksel bol. Als de potjes afkoelen is het de bedoeling dat je een "klak" hoort. Het deksel trekt dan vacuum en dat betekent dat het goed zit. Blijft het deksel bol en zuigt het deksel niet vacuum, dan is je deksel niet goed gesloten.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.